Voor november een herfst recept

November, herfst. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten. 

In de maand november zijn de seizoensgroente onder andere: andijvie, knolselderij, boerenkool, pastinaak, rode kool, pompoen, aardappel en witte kool. Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. 

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/

Pastinaaksoep met knolselderij
Pastinaaksoep met knolselderij
Stoofvlees met witte kool uit de slowcooker
Stoofvlees met witte kool uit de slowcooker
Andijvieschotel
Andijvieschotel
Pasta met romige boerenkool
Pasta met romige boerenkool
Herfsttaart
Herfsttaart
Thaise pompoensoep
Thaise pompoensoep
Rode kooltaart
Rode kooltaart

Pastinaaksoep met knolselderij

4 personen

Ingrediënten soep:

  • 300 g geschilde en in stukken gesneden pastinaak
  • 200 g geschilde en in stukken gesneden knolselderij
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 l water
  • 2 geschilde en in stukken gesneden aardappel
  • 2 el boter
  • eventueel stokbrood
  • soeppan
  • staafmixer

Eventueel extra, ingrediënten pastinaakchips:

  • 100 g geschilde pastinaak
  • olijfolie
  • zout
  • (herbruikbaar) bakpapier
  • bakplaat

Bereiding soep:

  1. Zet de waterkoker aan met 1 l water.
  2. Verhit de boter in de soeppan. Bak hierin de pastinaak, knolselderij, ui en knoflook op middelmatig vuur voor 3 min.
  3. Voeg het water, de bouillonblokjes en aardappel toe. Roer goed totdat de bouillonblokjes zijn opgelost. Laat dit dan 20 min. zachtjes koken.
  4. Als je wilt kun je nu de chips gaan maken. Dan is de soep iets eerder klaar, maar dat is niet erg. Die kun je nog zachtjes aan laten staan.
  5. Pureer de soep.
  6. Serveer de soep met de eventuele pastinaakchips en brood.

Bereiding pastinaakchips:

  1. Zet de oven aan op 150℃ hetelucht of 160℃ boven- en onderwarmte.
  2. Meng wat olijfolie met zout in een bakje.
  3. Snij de pastinaak in dunne plakken.
  4. Haal de plakken door de olijfolie, laat dit boven het bakje een beetje uitlekken.
  5. Leg de plakjes uit elkaar op de bakplaat. Doe deze voor 25 min. in de oven, draai tussendoor om. Hou de chips goed in de gaten, hoe dunner, hoe makkelijker ze erg bruin kunnen worden.
  6. Laat de chips, als ze bruin genoeg zijn, uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Stoofvlees met witte kool uit de slowcooker

5 personen

Ingrediënten:

  • 2 gesnipperde uien
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 750 g riblappen in blokjes gesneden van 2-3 cm
  • 1 in stukjes gesneden rode paprika
  • 1 fijn gesneden witte kool
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • 650 ml water
  • 1 el olijfolie
  • (bruin) Turks brood
  • Slowcooker en eventueel een wokpan

Bereiding:

  1. Ik heb een slowcooker met snelkookfunctie, bakfunctie, enz. Erg makkelijk. In dit recept kun je er ook voor kiezen om gewoon een losse wokpan te gebruiken in combinatie met de slowcooker.
  2. Zet je slowcooker op de bakfunctie voor 30 min. Of verwarm een koekenpan. Giet de olijfolie in de pan en bak eerst kort de uien en knoflook. Voeg dan het vlees toe en bak dit bruin. Voeg peper en zout toe.
  3. Bak nu de paprika 2 min. mee. Voeg dan de kool en tomaat toe. Bak dit ook even mee.
  4. Vul nu de slowcooker met de inhoud van de wokpan. Vul dit aan met het water. Zet de slowcooker op 6 uur high.
  5. Bak je brood af.
  6. Serveer het vlees met een stuk brood erbij.

Andijvieschotel 

4 personen

Ingrediënten:

  • 1000 g geschilde kruimige (biologische) aardappelen
  • 500 g verse gesneden andijvie
  • 250 g gesneden champignons
  • 2 groentebouillonblokjes
  • Vegetarische of varkensvleesspekjes
  • 175 g geraspte oude kaas
  • 1 el ketjap
  • ½ el kerriepoeder
  • 1 el olijfolie/zonnebloemolie
  • ovenschaal
  • wokpan

Bereiding:

  1. Zet de aardappelen met een laagje water en de 2 bouillonblokjes op. Zet je kookwekker op 10 min. Na deze 10 min leg je de andijvie daarop. Strooi daar de kerriepoeder overheen. Kook alles in 25 min gaar.
  2. Zet je oven op 250℃ gril.
  3. Nu is het verschil, heb je de vegetarische of varkensvleesspekjes? Vegetarische spekjes: verhit de olie in de wokpan. Bak eerst de champignons een paar minuten. Als het vocht er grotendeels uit is voeg je de vegetarische spekjes toe en warm je deze ook op. Varkensvleesspekjes: geen olie in de pan, gewoon de spekjes bakken. Zodra het vet eruit komt voeg je de champignons toe. En bak ze samen. Als het bijna goed is voeg je de ketjap toe.
  4. Vet ondertussen de ovenschaal in.
  5. Als de aardappelen gaar zijn kun je door naar de volgende fase. Als er teveel water in de pan zit, giet dan dit water in een bakje. Stamp vervolgens de kerrie, andijvie en aardappelen door elkaar. Als het te droog is, voeg dan wat van het kookvocht toe. Als alles goed gestampt is kun je de champignons en spekjes door de stamppot roeren.
  6. Doe dit mengel in de ovenschaal, strooi de kaas over het lekkere mengel en zet dit nog 5 min. onder de gril.
  7. Schep 1 vierde op een bord, eet smakelijk!

Pasta met romige boerenkool 

4 personen

Ingrediënten:

  • 300 g (volkoren) pasta bv. Penne
  • 600 g gesneden boerenkool
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5 blikje ansjovis op olie
  • 10 g zongedroogde tomaten
  • 1 citroen
  • 250 g mascarpone
  • Parmezaanse kaas naar smaak
  • soeppan
  • wokpan

Bereiding:

  1. Zet de soeppan ¾ gevuld met water op met 1 tl zout.
  2. Ga ondertussen snijden. Snij de ansjovis, de zongedroogde tomaten en de rode peper. Snij de citroen in tweeën. En pers de tenen knoflook.
  3. Doe de pasta in het kokende water. Zet je timer op de tijd die de pasta nodig heeft min 4 minuten.
  4. Zet een wokpan op een halfhoog vuur. Doe hier de ansjovis en zongedroogde tomaten toe. Voeg ook een gedeelte van de olie van de ansjovis in de pan.
  5. Voeg na 2 min. de gesneden peper toe en knoflook toe.
  6. Op dit moment zal je pasta timer afgaan. Voeg alle boerenkool toe en zorg dat dit allemaal onder water staat. Zet nu je timer op 4 min.
  7. Zet het ansjovisprutje laag en voeg het sap toe van 1 citroen.
  8. Als de pasta en boerenkool klaar is, giet deze dan af. Voeg deze vervolgens aan het ansjovisprutje toe. Roer goed door en voeg dan de mascarpone toe. Roer dit ook goed door.
  9. Als de mascarpone warm is, schep het eten dan op een bord. Strooi er peper en zout overheen. Als laatste Parmezaanse kaas naar smaak.

Herfsttaart 

4 personen

Ingrediënten:

  • 300 g (biologische) gehakt
  • 75 g gerookte plakjes ontbijtspek
  • 500 g kastanje champignons in plakjes gesneden
  • 30 g gedroogde paddenstoelenmix of verse gesneden cantharellen
  • 4 grote rode uien in halve ringen gesneden
  • 3 dunne of 2 dikke preien in dunne ringen gesneden
  • 2 geperste tenen knoflook
  • eventueel een half bosje verse bieslook in kleine ringen gesneden
  • 90 g spek gesneden
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 tl kruidnagelpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl provinciale kruiden of Hollandse kruiden
  • 6 plakken (hartig) bladerdeeg
  • 150 g roomkaas
  • geraspte belegen kaas
  • olijfolie
  • 1 losgeklopt (met een vork) ei
  • springvorm

Bereiding:

  1. Volg de aanwijzingen op de verpakking van de paddenstoelenmix.
  2. Haal het bladerdeeg uit de vriezer
  3. Zet je oven op 175℃ hetelucht of 200℃ boven- en onderwarmte
  4. Zet een koekenpan of wokpan aan. Voeg het gehakt, ui en de knoflook toe.
  5. Als het gehakt begint te kleuren, voeg dan de kerrie-, kruidnagel- en korianderpoeder toe. Zodra het gehakt goed bruin is voeg je de champignons, cantharellen en prei toe
  6. Vet ondertussen je springvorm in en bekleed deze met het bladerdeeg. Het deeg mag over de randen hangen, dit vouw je later naar binnen.
  7. Zorg ervoor dat al het vocht van de groente verdampt. Voeg dan de peper, zout en provinciale/Hollandse kruiden toe.
  8. Schep nu de groente in de springvorm en verspreid deze goed. Verdeel nu de roomkaas, vervolgens de plakjes ontbijtspek. Strooi als laatste wat geraspte kaas over de vulling heen.
  9. Klap nu het bladerdeeg wat over de randen hangt naar binnen. Bestrijk dit met het ei en strooi hier kaas overheen.
  10. Zet de ovenschotel voor 35 min. in de oven.
  11. Als de taart mooi bruin is, is deze klaar. Snij nu een kwartpunt. Strooi op het bord eventueel bieslook over je punt herfsttaart. Eet smakelijk! 

Thaise pompoensoep 

6 personen

Ingrediënten:

  • 6 gesnipperde sjalotten
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 kleine rode pepertjes fijn gesneden zonder zaadjes
  • 2 el citroensap
  • 1 flespompoen (de mijne is 1,15 kilo geschild en gesneden)
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 l water
  • 1 blik (400 ml) biologische kokosmelk
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • soeppan
  • staafmixer
  • eventueel (vegetarische) kroeppoek

Bereiding:

  1. Zet de waterkoker aan met 1 l water.
  2. Verhit de olie en boter in de soeppan. Bak hierin de sjalotten, knoflook en peper op middelmatig vuur voor 3 min.
  3. Voeg het water, de bouillonblokjes, pompoen, aardappel en citroensap toe. Roer goed totdat de bouillonblokjes zijn opgelost. Laat dit dan 20 min. zachtjes koken.
  4. Pureer de soep en voeg de kokosmelk toe.
  5. Serveer de soep met de eventuele kroeppoek.

Rode kooltaart 

4 personen

Ingrediënten:

  • 600 g gesneden rode kool
  • 3 geperste tenen knoflook
  • 2 middelgrote gesnipperde uien
  • 400 ml yoghurt
  • 3 eieren
  • 6 plakken (hartig) bladerdeeg
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl ras el hanout of za’atar
  • 1 el zonnebloemolie
  • wokpan
  • springvorm

Bereiding:

  1. Zet je oven op 175℃ hetelucht of 200℃ boven- en onderwarmte.
  2. Verhit de olie in je wokpan. Bak hierin de kool. Voeg na 2 min. de knoflook en uien toe. Bak dan alles samen 2 min. mee. Zet het vuur uit.
  3. Vet de springvorm in en bekleed deze met het bladerdeeg.
  4. Meng in de pan de rode kool, uien, knoflook, yoghurt, eieren, cayennepeper en de hanout of za’atar.
  5. Doe dit allemaal in de springvorm. Druk dit goed aan. Leg een bakpapier op de vulling.
  6. Zet dit 45 min. in de oven.   
  7. Als de korst bruin is, is je rode kooltaart klaar. Eet smakelijk!