Makkelijk en gezond recepten voor het hele jaar. 

De recepten zijn het hele jaar goed om te eten. Er staan hoofdgerechten met vlees, vis en vegetarisch. Ook staan er zoetigheden. Maak zelf je keuze en geniet ervan!

aardappelen uit de oven
aardappelen uit de oven
Spinazietaart
Spinazietaart
Zelf gemarineerde tilapiafilet
Zelf gemarineerde tilapiafilet
Spinazie-geitenkaassoufflé
Spinazie-geitenkaassoufflé
Bloemkool met macaroni
Bloemkool met macaroni
Risotto met spinazie
Risotto met spinazie
Aardappel bloemkool ovenschotel
Aardappel bloemkool ovenschotel
Gebakken appel met yoghurt
Gebakken appel met yoghurt

Aardappelen uit de oven

4 personen

Ingrediënten:

  • 800 g schoongemaakte aardappelen met schil uit Nederland, Duitsland of Israël in blokjes/stukjes of repen gesneden
  • 2 el verse rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper of versgemalen peper met gedroogde knoflook

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen 5 min. in de magnetron op de hoogste stand.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ℃ circulatie.
  3. Laat ze 1 min. in de magnetron staan.
  4. Doe de aardappelen goed uitgespreid op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Hou de oven 20 min. op circulatie en dan 10 min. op bovenwarmte of grill.
  6. Schep de aardappelen ma 15 min. om.
  7. Serveer de aardappelen met groente en vis, vlees of een vegetarisch ‘stuk vlees’.

Spinazietaart

4 personen

Ingrediënten:

  • pak diepvries Spinazie à la Crème (450 g)
  • 5 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 4 eieren (M)
  • 200 g biologisch rundergehakt
  • 150 g gemalen kaas
  • ingevette taartvorm ca. 26 cm

Bereiding:

  1. Spinazie en deeg ontdooien en oven voorverwarmen op 200°C of gasoven op 4.
  2. Taartvorm bekleden met deeg.
  3. Eieren loskloppen met zout en peper.
  4. Gehakt rul bakken (zonder boter of iets dergelijks) in een koekenpan met antiaanbaklaag. Op smaak brengen met zout en peper
  5. Gehakt, eieren en kaas door de spinazie roeren. 
  6. Vorm vullen met spinaziemengsel.
  7. Taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en  goudbruin bakken. 

Zelf gemarineerde tilapiafilet

4 personen

Ingrediënten:

  • 4 tilapiafilets
  • 200 ml olijfolie
  • 1 el citroensap. In april alleen label B. Dan de citroen uit Spanje
  • 2 uitgeperste tenen knoflook
  • 1 el verse gesnipperde peterselie
  • 1/2 tl zeezout
  • 1 tl gedroogde tijm of 2 tl verse tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn of 2 tl verse rozemarijn
  • 1 tl gedroogde oregano of 2 tl verse oregano

Bereiding:

  1. Marineer de vis 1 uur van te voren. Maak de marinade van de 200 ml olijfolie, 1 el citroensap, knoflook, peterselie, 1/2 tl zeezout, 1 tl gedroogde tijm, rozemarijn en oregano.
  2. Doe de vis en marinade in een schaal in de koelkast. Schep na 30 min. om.

Spinazie-geitenkaassoufflé

4 personen

Ingrediënten:

  • 450 g bevroren diepvries spinazie à la crème
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 250 ml melk uit de koelkast halen
  • 200 g in stukken gesneden geitenkaas of geraspte kaas
  • 4 eieren
  • Voor erbij: aardappels uit de airfryer of patat van de frietzaak en een salade
  • Ingevette soufflévorm. 1 grote of 1 wat kleineren en kleintjes voor de kinderen.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  2. Splits de eieren.
  3. Klop het eiwit.
  4. Verwarm een pan met een dikke bodem met de boter.
  5. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe.
  6. Laat dit ongeveer 1 min. bruin pruttelen.
  7. Voeg al roerende beetje bij beetje de melk toe. Wacht steeds tot de melk goed is opgenomen. Uiteindelijk krijg je een dikke pap.
  8. Nu voeg je de spinazie toe. Roer goed door en voeg ¾ van de kaas toe.
  9. Zet de pan van het vuur en voeg het eigeel toe.
  10. Zet het eiwit nog even aan en voeg dit aan het spinazie-kaasmengsel toe. Doe dit met je spatel.
  11. Vul de vorm(en) driekwart met het spinazie-kaasmengsel en verspreidt de laatste kaas over het spinazie-kaasmengsel en zet de soufflé(s) in de oven. Bak deze in max. 40 min. gaar.
  12. Hou de soufflé(s) goed in de gaten, maar open de oven niet.
  13. Serveer met salade of aardappelen.

Bloemkool met macaroni

6 personen

Ingrediënten:

  • 1 grote bloemkool uit Frankrijk
  • 8 plakjes spek
  • 500 g macaroni
  • 250 g geraspte kaas en nog wat kaas voor erbij
  • 5 sneetjes bruin brood
  • 2 uitgeperste knoflookteentjes
  • 2 takjes rozemarijn, rozemarijn van de takjes afgehaald
  • 250 g crème fraîche
  • 2 Scheuten olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 ℃. Zet een volle waterkoker aan.
  2. Leg de spek in een braadslede in de oven.
  3. Leg de bloemkool op zijn kop, verwijder de bladeren en snij het stugge deel van de steel af. Snij de bloemkool in vieren.
  4. Pak een grote pan en leg hierin de bloemkool met het hart naar beneden, doe er de macaroni bij en voeg het water uit de waterkoker toe. Zorg ervoor dat alles net onder water staat. Voeg ook wat zout en olijfolie toe. Kook alles met het deksel erop voor de minuten die de macaroni moet koken.
  5. Haal de spek uit de oven en hak dit in de keukenmachine fijn met het brood, de rozemarijn en een flinke scheut olijfolie. Het brood moet grof gehakt zijn. Laat het vet van de spek in de braadslede zitten.
  6. Zet je vergiet in de gootsteen en leeg de pan met pasta en bloemkool. Vang wel wat kookvocht op. Ongeveer 4 dl.
  7. Doe de inhoud van het vergiet in de braadslede. Maak de bloemkool voorzichtig los. Voeg het kookvocht, de knoflook, de crème fraîche en kaas bij. Breng het op smaak met zout en peper. Verspreidt het goed over de braadslede.
  8. Strooi als laatste het broodmengsel over de bloemkool en zet de braadslede dan 8 min. in de oven.
  9. Serveer de bloemkool met macaroni eventueel met een salade.

Risotto met spinazie

4 personen

Ingrediënten:

  • 400 g risotto rijst
  • 1 pak diepvriesspinazie (mag met of zonder à la crème) van 450 g
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 uitgeperste teen knoflook
  • 2 middelgrote wortelen of 300 g champignons
  • 4 groentebouillonblokjes
  • 1,8 l water
  • 100 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el zonnebloemolie
  • an met dikke bodem

Bereiding:

  1. Zet de waterkoker aan.
  2. Zet de pan met dikke bodem zachtjes aan met de olie.
  3. Bak hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de rijst toe en bak deze totdat die glazig is.
  4. Voeg het gekookte water met de groentebouillonblokjes toe. Roer goed. Laat dit 20 min. zachtjes koken. Roer vaak en goed over de bodem.
  5. Snij nu de wortel of champignons in fijne schijfjes.
  6. Roer na de 20 min. de wortelen/champignons met de spinazie door de risotto. Laat dit al roerend sudderen totdat de spinazie ontdooid en warm is.
  7. Breng dan alles op smaak met zout, peper en Parmezaanse kaas.

Aardappel bloemkool ovenschotel

4 personen

Ingrediënten:

  • 700 g kruimige of vastkokende aardappelen geschild
  • kleine bloemkool in kleine roosjes
  • 70 g boter
  • 70 g bloem
  • 300 ml melk uit de koelkast halen
  • 200 ml kookvocht van de bloemkool
  • nootmuskaat
  • 2 tl verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
  • 100 g plakjes ham
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eieren
  • Ovenschaal

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen bijna gaar.
  2. Kook de bloemkool beetgaar. Bewaar 2 dl kookvocht voor de saus.
  3. Verwarm de oven voor op 175 °C hetelucht of 200 °C gewoon.
  4. Snij de ham in reepjes en bak deze knapperig in een droge koekenpan.
  5. Vet de ovenschaal in.
  6. Klop de eieren los in een mok.
  7. Als de bloemkool klaar is kun je de saus maken. Smelt de boter. Voeg de bloem toe en laat dit samen al roeren 1 min. bruin pruttelen. Vervolgens voeg je het bloemkoolvocht met melk in gedeelten toe. Wacht steeds tot het vocht goed opgenomen is. Roer dit alles steeds met een garde. Als dit klaar is zet je het vuur uit, voeg je zout, peper en nootmuskaat toe. Als laatste voeg je de losgeklopte eieren toe.
  8. Snij de aardappelen in dunne schijfjes.
  9. Doe nu 1/3 van de saus in de ingevette ovenschotel. Voeg vervolgens de helft van de aardappelschijfjes toe. Bestrooi dit met de helft van de tijm.
  10. Meng de bloemkool met de hamreepjes. Verdeel dit over de aardappelschijfjes.
  11. Nu kan over de bloemkool de laatste aardappelschijfjes met de tijm verdeeld worden. Doe dan de rest van de saus over de aardappelschijfjes. Zorg er met een lepel voor dat de saus alles afdekt. Strooi dan als laatste de kaas erover.
  12. Bak de ovenschotel in 30 min. gaar. Eet smakelijk!

Gebakken appel met yoghurt

4 personen

Ingrediënten:

  • 4 appels in stukjes uit Nederland, Argentinië of Brazilië
  • 1 limoen uit Brazilië
  • 1 tl suiker
  • 1 el vloeibare margarine zonder palmolie
  • 250 ml Griekse yoghurt 0% vet
  • kaneel
  • eventueel 1 el gedroogde kokos

Bereiding:

  1. Boen de schil van de limoen schoon onder de warme kraan met een stevige borstel.
  2. Rasp de schil van de limoen af en doe deze in een grote schaal met de stukjes appel.
  3. Voeg hier de suiker en kaneel bij. Pers een halve limoen uit en voeg deze sap toe.
  4. Verhit de margarine in een koekenpan en bak hierin de appeltjes bruin. 
  5. Roer hier in de laatste minuut de eventuele kokos door.
  6. Giet de appel in 4 kleine bakjes en schep een dot yoghurt op de appels.