Makkelijk en gezond recept voor de maand juni

Zoek je een makkelijk en gezond recept voor juni? Dan moet je hier zijn. In juni zijn bv. artisjokken, andijvie en rabarber een goed idee. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. 

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/

Andijvie Oosterse stijl
Andijvie Oosterse stijl
Broccoli met aardappelen en tomaten uit de oven
Broccoli met aardappelen en tomaten uit de oven
Doperwtenspread met pittabroodjes en salade
Doperwtenspread met pittabroodjes en salade
Rabarber-geitenkaas taart
Rabarber-geitenkaas taart
Bloemkooltaart met kaas
Bloemkooltaart met kaas
Chinese koolsoep
Chinese koolsoep
Stoofvlees in bruin bier uit de slowcooker met aardappelen en sla
Stoofvlees in bruin bier uit de slowcooker met aardappelen en sla
Wraps met tzatziki kip en groente
Wraps met tzatziki kip en groente

Andijvie Oosterse stijl

4 personen

Ingrediënten:

  • 250 g noedels
  • 1,5 zak gesneden andijvie
  • 1 gesnipperde rode peper
  • 2 gesnipperde rode uien
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 200 g kleine tomaten in vieren gesneden
  • 8 el (light) sojasaus
  • 3 tl komijnpoeder
  • 3 tl korianderpoeder
  • 2 el olijfolie
  • vleesvervangers

Bereiding:

  1. Zet de waterkoker aan. Doe dit water in een pan voor de noedels. Zet de waterkoker opnieuw aan.
  2. Zet de wok met de olijfolie aan. Voeg, zodra de olie warm is, de rode peper, rode ui en knoflook toe.
  3. Zet de koekenpan met olie aan voor de vleesvervangers
  4. Doe het gekookte water weer in de pan en zet de noedels aan. Kook ze zolang als op de verpakking staat. Giet ze vervolgens in een vergiet.
  5. Doe de vleesvervangers in de koekenpan.
  6. Voeg de kruiden aan de wok toe. Bak dit kort. Voeg dan de tomaten en 4 el sojasaus toe. Bak de tomaten 2 min.
  7. Hou je vleesvervangers in de gaten
  8. Voeg de andijvie toe. Wok dit even mee en voeg de laatste 4 el sojasaus toe. Voeg nog zout en peper naar smaak toe. Als het goed is, is er niet veel nodig.
  9. Schep de vleesvervanger, noedels en de Oosterse andijvie op.

Broccoli met aardappelen en tomaten uit de oven

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg broccoli. Dit is het gewicht voordat je er roosjes van maakt
  • 300 g snoeptomaten
  • 3 takjes rozemarijn
  • 8 el olijfolie
  • eventueel 2 tl chillivlokken

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 ℃ hetelucht of 200 ℃ boven- en onderwarmte
  2. Boen de aardappelen met een harde borstel schoon.
  3. Pak een grote lepel en een mes. Leg een aardappel op de lepel en snij de aardappels voor zo’n 2/3 in. De rand van de lepel zorgt ervoor dat je de aardappel niet in schijfjes snijdt. Leg de aardappels op een bakplaat die bekleed is met (herbruikbaar) bakpapier.
  4. Strip de rozemarijn van het takje en hak dit fijn. Meng in een mok 4 el olijfolie en de rozemarijn. Smeer dit over de aardappels. Bestrooi de aardappels met zout en peper en zet ze voor 20 min. in de oven.
  5. Snij de broccoli in roosjes. Schil ook de stronk en snij deze in stukken. Was de broccoli
  6. Pak een schaal. Meng hierin de broccoli, olijfolie, zout en peper of chillivlokken.
  7. Als de aardappelen 20 min in de oven hebben gezeten kun je de broccoli en tomaten toevoegen. Zet de oven voor nogmaals 20 toe.
  8. Probeer de aardappels en tomaten heel te houden bij het opscheppen en geniet ervan!

Doperwtenspread met pittabroodjes en een salade

4 personen

Ingrediënten:

  • 250 g verse gedopte doperwten of diepvries doperwten
  • 40 g tuinkers, losgeknipt
  • 150 g feta
  • 2 el extra vierge olijfolie
  • 8 pittabroodjes
  • sla
  • sladressing en aanvullingen voor de sla naar smaak

Bereiding:

  1. We starten met het garen van de doperwten. Bij diepvriesdoperwten: Zet de waterkoker aan. Doe de diepvrieserwten in een kom en giet er kokend water over. Bij verse doperwten: dop de doperwten. Kook de doperwten 4-7 min.
  2. Laat de doperwten in een vergiet uitlekken.
  3. Doe de doperwten, de tuinkers, de feta en olijfolie in een kom. Pureer dit. Doe er een deksel op zodat het nog een beetje warm blijft
  4. Bereid je salade en warm de pittabroodjes op.
  5. Serveer de warme pittabroodjes met de losse doperwtenspread en de salade.

Rabarber-geitenkaas taart

4 personen

Ingrediënten deeg:

  • 200 g bloem
  • 125 g koude boter in kleine stukjes
  • beetje zout
  • 1 ei
  • 3 el koud water

Ingrediënten vulling en geitenkaassaus:

  • 400 g geschilde sjalotten
  • 150 g rabarber in stukjes van 2 cm
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 1 el bruine suiker
  • 2 el balsamicoazijn
  • 4 el olijfolie
  • zachte geitenkaas, niet de brie
  • 3 el kwark
  • rasp van halve citroen fijn gesneden

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃ hetelucht of 200 ℃ boven- en onderwarmte. Haal de geitenkaas uit de koelkast.
  2. Verwarm 1 el olijfolie in een pan met dikke bodem.
  3. Bak hierin de sjalotten bruin. Tijdens het bakken verliezen ze geregeld een laagje, dat is geen probleem.
  4. Pak ondertussen een grote schaal. Meng in deze schaal de rabarber, knoflook, suiker, balsamicoazijn en 3 el olijfolie.
  5. Voeg de sjalotten toe als deze bruin genoeg zijn.
  6. Vet de quichevorm in.
  7. Nu ga je het deeg maken. Meng hiervoor de bloem, de boter en het zout met de hand. Als dit goed korrelig is voeg je het water en het ei toe. Doe dit tot je een mooie bal hebt.
  8. Strooi bloem op je werkblad. Rol van het deeg een lap dat in de quichevorm past. Het deeg moet de bovenkant gaan bedekken. Maak de lap iets groter dan de bovenste rand.
  9. Doe de groente met alle saus in de quiche. Bedek de groente met de lap deeg. Maak een gat in het midden van het deeg. Dit kan bv. met de bovenkant van een appelboor. Zo kan de hete lucht ontsnappen.
  10. Bak de rabarber-geitenkaas taart in 35 min. gaar.
  11. Maak nu de geitenkaassaus. Dit doe je door de geitenkaas te prakken, de kwark en de citroenrasp toe te voegen. En dan even roeren.
  12. Serveer de rabarber-geitenkaas met de losse geitenkaassaus.

Bloemkooltaart met kaas

4 personen

Ingrediënten:

  • 175 g bloem
  • 100 g harde plantaardige margarine
  • 1 grote bloemkool
  • ½ blokje groentebouillon
  • 125 g geraspte kaas
  • 3 eieren
  • 300 ml melk
  • eventueel 1 tl kerriepoeder of
  • eventueel nootmuskaat naar smaak
  • quichevorm van 22 cm

Bereiding:

  1. Het recept is iets minder snel dan je gewend bent, dit komt zeker door de wachttijd van het deeg. Hou daar rekening mee. Het deeg moet 1 uur in de koelkast.
  2. Bereiding deeg: Meng in een kom 150 g bloem, een snuf zout en 75 g margarine. Snij de margarine in de bloem in kleine stukjes met 2 messen. Voeg 2 el koud water toe en kneed dan met de hand. Maak een bal van het deeg en zet dit afgedekt in de koelkast.
  3. Vet je quichevorm van 22 cm in.
  4. Haal de melk uit de koelkast en giet de 300 ml in een maatbeker.
  5. Maak roosjes van de bloemkool en was deze. Kook ze met een snuf zout in een pan met ruim kokend water in 7 min. beetgaar.
  6. Maak ondertussen de bechamelsaus. Verwarm in een steelpan 25 g margarine. Als deze gesmolten is voeg je de bloem toe. Laat dit 1 min. pruttelen. Voeg dan beetje bij beetje de melk toe. Goed roeren met een houten lepel. Als alle melk is toegevoegd en je toch wat klontjes hebt, kun je deze met een garde weg krijgen. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de saus en voeg peper en zout naar smaak toe. Zet het vuur uit.
  7. Als de bloemkool klaar is, laat deze dan in een vergiet uitlekken.
  8. Verwarm de oven voor op 175 ℃ hetelucht of 200 ℃ boven- en onderwarmte.
  9. Vet de quichevorm in.
  10. Meng in een grote mok de eieren en de kaas. Roer dit door met een vork.
  11. Gebruik dezelfde vork om het ei/kaasmengsel door de bechamelsaus te roeren.
  12. Nu moet je even wachten tot het uur van het deeg voorbij is. Zodra dit zo is rol je het deeg over een met bloem bestrooid werkblad. Maak een ronde lap van zo’n 26 cm. Het kostte mij wat moeite, maar het kwam toch goed uit de oven.
  13. Bekleed de quichevorm met het deeg (bodem en randen), schep de bloemkool in de vorm en giet als laatste de saus eroverheen.
  14. Nu mag de bloemkooltaart met kaas 40 min. de oven is totdat de taart goudbruin en gaar is.

Chinese koolsoep

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 Chinese kool
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 knoflookteen, uitgeperst
  • 200 g aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 3 bouillonblokjes
  • 1,5 l water
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl gemberpoeder
  • 100 g pijnboom-/zonnebloempitten
  • eventueel 2 scheutjes light kookroom
  • eventueel gesnipperde bieslook
  • eventueel een stokbrood

Bereiding:

  1. Verwarm de olijfolie in de soeppan. Zet de waterkoker aan. Bak de ui en knoflook tot deze glazig zijn. Voeg de aardappel toe en bak dit even mee. Voeg dan het water en de bouillonblokjes toe. Kook dit zachtjes 10 min.
  2. Snij nu de Chinese kool in reepjes. Halveer de Chinese kool in de lengterichting. Je kunt deze wassen, maar dit is vaak niet nodig. Als je de kool wast moet je het water er goed uitschudden. Leg de halve kool op je snijplank en snij repen in tot de stronk. Laat de stronk heel. Snij vervolgens de repen in stukken van zo’n 3 cm.
  3. Na de 10 min. voeg je de Chinese kool toe en laat deze nog 20 min. zachtjes meekoken.
  4. Zet een kleine koekenpan aan. Rooster hierin de pitten.
  5. Als dit klaar is pureer je de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper, zout en gemberpoeder. Voeg dan nog eventueel wat light kookroom toe.
  6. Strooi over de soep de bieslook en de pitten. Serveer eventueel met brood.

Stoofvlees in bruin bier met aardappelen en sla

8 personen

Ingrediënten:

  • 2 kilo runderriblappen of sukadelappen in stukken van 3 cm gesneden
  • 500 g uien
  • 60 ml olijfolie
  • 4 el boter
  • 4 el bloem
  • 50 cl bier, lekker bruin bier
  • 20 cl kippenbouillon
  • 2 el bruine suiker
  • 2 el balsamico azijn
  • 2 el mosterd
  • Eventueel maizena
  • 2 kilo geschilde aardappelen
  • sla
  • sladressing en aanvullingen voor de sla naar smaak

Bereiding:

  1. Dit is een gerecht voor de zondag. Geen snel recept, maar wel erg lekker.
  2. Start minimaal 7 uur voordat je wilt gaan eten. Het gerecht kan nog een aantal uur op de warmhoudenstand blijven staan.
  3. Zet de koekenpan aan met de olie. Bak hierin het vlees bruin. Breng dit op smaak met zout en peper.
  4. Snij tijdens het bakken van het vlees de uien. Pellen, in vieren snijden en dan ringen snijden.
  5. Leg het gebakken vlees in de slowcooker. Zet nu de koekenpan aan met de boter. Bak hier de uien bruin in. Bestrooi deze ook met zout en peper. Vervolgens meng je de bloem door de uien met boter. Als laatste meng je het bier door de uien met bloem. Doe dit rustig, het kan nogal schuimen.
  6. Doe ook het uien/bier mengsel in de slowcooker. Voeg hieraan de bouillon, suiker, balsamico azijn en mosterd toe. Zet de slowcooker 6 uur op low.
  7. Start 45 minuten voordat je wilt eten met de aardappelen. Kook ze zoals je dit gewend bent.
  8. Terwijl de aardappelen koken kun je de sla maken.
  9. Serveer het stoofvlees met de aardappelen en sla.

Wraps met tzatziki, kip en groente

4 personen

Ingrediënten marinade met kip:

  • 340 g kip
  • 1 el honing
  • 2 el Griekse yoghurt (mag ook kwark zijn)
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl azijn
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 tl gedroogde oregano of 4 tl verse gesneden oregano
  • 1 tl paprikapoeder. Voor wat meer pit de gerookte paprikapoeder
  • ½ tl komijn
  • peper en zout

Ingrediënten tzatziki:

  • ½ komkommer met schil
  • 2 uitgeperste tenen knoflook
  • 2 goed volle el goede extra vierge olijfolie
  • 1 el azijn
  • 500 g uitgelekte Griekse yoghurt (mag ook kwark zijn). Het uitlekken duurt zeker 3 uur

Ingrediënten wraps:

  • 8 (volkoren) wraps
  • 2 gesnipperde uien
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • ½ komkommer in stukjes gesneden
  • 1/2 paprika in reepjes gesneden
  • 400 g sla

Planning gerecht, het is een lekker gerecht voor een dag dat je thuis bent:

  1. Doe na je ontbijt de yoghurt in een koffiefilter, zet die op een beker en vervolgens in de koelkast.
  2. Maak na je lunch de marinade en tzatziki.
  3. Start 20 min. voordat je wilt eten met het bakken van het vlees en het snijden van de groente.

Bereiding marinade met kip:

  1. Maak eerst de marinade. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom met een deksel. Roer goed.
  2. Snij de kip, voeg deze toe en roer nogmaals.
  3. Je kunt eventueel erna nog af en toe de kip doorroeren.

Bereiding tzatziki:

  1. Pak een kom met een deksel. Doe hier de knoflook, azijn, olijfolie en peper en zout in.
  2. Rasp nu boven de kom de halve komkommer met schil.
  3. Voeg de uitgelekte yoghurt toe. Doe er meteen weer wat peper en zout bij. Er zit vrij veel zout in tzatziki.
  4. Zet de kom met deksel in de koelkast. Laat dit minimaal 1 uur staan. Schep de tzatziki tussendoor even door.

Bereiding wraps:

  1. Snij al je groente.
  2. Verhit wat olijfolie in je koeken- of wokpan. Bak de uien glazig op een laag vuur.
  3. Zet je vuur middelhoog en voeg de kip toe. Bak deze bruin.
  4. Verhit de wraps en beleg ze met de tzatziki, kip en groente.

 

4 reacties op “Juni”

  1. Hello! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d
    ask. Would you be interested in trading links or
    maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
    My site discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.

    If you might be interested feel free to shoot
    me an e-mail. I look forward to hearing from you!
    Superb blog by the way!

    Here is my web blog; Dalene

Reacties zijn uitgeschakeld.