Voor februari een gezond recept

Februari dan is het nog net winter. Met gezonde recepten hou je de verkoudheidsvirussen zo makkelijk mogelijk buiten de deur. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten. 

In de maand februari zijn de seizoensgroente onder andere: broccoli, pastinaak en knolselderij . Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. 

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/

Broccoli amandelsoep
Broccoli amandelsoep
Tarte Tatin met pastinaak
Tarte Tatin met pastinaak
Kaassoufle met broccoli
Kaassoufle met broccoli
Draadjesvlees uit de slowcooker met rijst en sperziebonen
Draadjesvlees uit de slowcooker met rijst en sperziebonen

Broccoli amandelsoep

8 personen

8 personen

Ingrediënten:

  • 400 g geschilde knolselderij in stukken gesneden
  • 1 ui in grove stukken gesneden
  • 2 courgettes in grove stukken gesneden
  • 1 kg broccoli in grove roosjes. Schil ook de stronk en snij deze ook in grove stukken gesneden
  • 4 blokjes groentebouillon
  • 2 l water
  • 250 g amandelen
  • eventueel yoghurt
  • eventueel bruin stokbrood
  • soeppan
  • staafmixer

Bereiding:

  1. Kook het water, roer de bouillonblokjes erdoor. Voeg dan de groente erbij en laat dit 30 min. op hoog vuur koken.
  2. Rooster tijdens het koken 50 g amandelen in een droge koekenpan.
  3. Maal 200 g amandelen.
  4. Bak ondertussen het stokbrood.
  5. Als de groente gaar is, voeg dan de gemalen amandelen toe. Haal de pan van het vuur en pureer de soep.
  6. Proef de soep. Voeg eventueel peper en zout toe.
  7. Serveer de broccoli amandelsoep met het brood, de geroosterde amandelen en yoghurt. Eet smakelijk!

Tarte tartin met pastinaak

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g geschrapte pastinaak in lange plakken gesneden
  • 2 schijven citroen
  • 2,5 cm geschilde gember in plakjes gesneden
  • olijfolie
  • boter om de bakvorm mee in te vetten
  • beetje poedersuiker
  • 5 plakjes bladerdeeg (diepvries)
  • 75 g geitenkaas in stukjes
  • eventueel zure room
  • Springvorm of een ovenschaal

Bereiding:

  1. Zet je oven op 175℃ hetelucht of 200℃ boven- en onderwarmte
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  3. Kook de pastinaak voor 5 min. in ruim kokend water met de citroenschijven, de gemberplakjes en wat zout.
  4. Vet ondertussen de springvorm of ovenschaal in en beleg dit met bakpapier. Vet dit ook in en bestrooi met poedersuiker.
  5. Giet de pastinaak af en besprenkel met wat olijfolie
  6. Leg nu de pastinaak over de taartbodem en bestrooi dit met de kaas. Voor een mooi effect leg je de plakken pastinaak in de lengte.
  7. Rol nu de bladerdeeg, op een met bloem bestoven werkblad, in de vorm van je springvorm of ovenschaal. Maak met een appelboor een gat in het midden. Hier kan zo meteen de stoom uit ontsnappen.
  8. Leg nu de bladerdeeg op de pastinaak en kaas. Stop de randen goed in. De pastinaak met kaas moet goed afgedekt zijn.
  9. Als de oven nog niet warm is, zet dan de springvorm of ovenschaal even in de koelkast.
  10. Bak de tarte tartin in 15-20 min gaar en bruin.
  11. Laat de tarte tartin een paar minuten afkoelen. Leg dan een bord of schaal op de bovenkant en draai de taart om.
  12. Serveer de taart met de eventuele zure room. Eet smakelijk!

Kaassouflé met broccoli

4 personen

Ingrediënten flammkuchendeeg of je koopt kant en klaar deeg:

  • 300 g geraspte kaas
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml melk op kamertemperatuur
  • 4 eieren
  • nootmuskaat
  • 800 g broccoli in roosjes. Schil ook de stronk en snij deze ook in grove stukken gesneden
  • eventueel gebakken aardappelen of frites erbij. Kleine porties.
  • souffléschaal van circa 2 liter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160℃ hetelucht of 175℃ boven- en onderwarmte.
  2. Vet de soufflévorm in. Verdeel 50 g kaas over de bodem en zijwanden door het ronddraaien van de schaal.
  3. Splits de eieren.
  4. Klop het eiwit stijf.
  5. Verwarm een pan met een dikke bodem met de boter.
  6. Zodra de boter gesmolten is voeg je de bloem toe.
  7. Laat dit ongeveer 1 min. bruin pruttelen.
  8. Voeg al roerende beetje bij beetje de melk toe. Wacht steeds tot de melk goed is opgenomen. Uiteindelijk krijg je een dikke pap.
  9. Nu voeg je de rest van de kaas toe. Laat dit rustig smelten.
  10. Haal de pan van het vuur. Voeg nu de eierdooiers toe. Roer dit goed door. Voeg zout, peper en een snuf nootmuskaat toe.
  11. Klop nog 1 keer de eiwitten. Voeg dit nu aan het kaasmengsel toe. Roer dit met een spatel rustig door elkaar.
  12. Soufflémengsel nu in de souffléschaal schenken. Zet deze nu in het midden van de oven en bak deze in max. 40 min. gaat. Hou het goed in de gaten, maar open de ovendeur niet!
  13. Als de soufflé 20 min. in de oven staat kun je de broccoli gaan koken.
  14. Serveer de soufflé met de broccoli en eventuele aardappelen/patat.

Draadjesvlees uit de slowcooker met rijst en sperziebonen

6 personen

Ingrediënten:

  • 1 kilo biologische sukadelappen. Of runderlappen
  • 100 g roomboter
  • 1 gesnipperde ui uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • 4 geperste knoflooktenen
  • 4 el rode wijnazijn
  • 2 el ketjap manis (zoet)
  • 2 el ketjap asin (zout)
  • 3 el mosterd 
  • 6 laurierblaadjes
  • 10 kruidnagels
  • 4 kleine (=2 verpakkingen) verkruimelde maggiblokjes (de rood/gele verpakking)
  • 200 ml water
  • bloem
  • 450 g fairtrade basmati rijst
  • 800 g gehaarde sperziebonen

Bereiding:

  1. Bestrooi het vlees met peper en zout. Haal ze daarna door de bloem.
  2. Bak het vlees met de roomboter in een koekepan of in de slowcooker op de brown/sautéstand. Zorg ervoor dat het lekker bruin is. Haal het vlees uit de pan.
  3. Doe de ui, knoflook. rode wijnazijn, ketjap, mosterd  en maggiblokjes in de slowcooker.
  4. Leg het vlees er bovenop en voeg het water toe.
  5. Zet de slowcooker op low voor 9 uur aan.
  6. Kook de rijst en sperziebonen. Doe wat nootmuskaat over de bonen en een klontje boter door de sperziebonen.
  7. Serveer het vlees met de rijst en sperziebonen.