Voor de augustus zomer maand een lekker recept

De maand augustus is voor mij echt de zomer maand. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten. 

In de maand augustus zijn de seizoensgroente onder andere: andijvie, courgette, pompoen en venkel . Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. 

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/


Pompoensoep met roomkaas
Pompoensoep met roomkaas

Doperwten met mosterd
Doperwten met mosterd

Wortelen met kokosmelk en limoen
Wortelen met kokosmelk en limoen

Venkel en citroen met pasta
Venkel en citroen met pasta

Pannenkoekjes met kruiden courgette en doperwten
Pannenkoekjes met kruiden courgette en doperwten

Andijvie net even anders
Andijvie net even anders

Spekkerige preisoep
Spekkerige preisoep

Zeekraal met zalm een aardappelpuree
Zeekraal met zalm een aardappelpuree

Pompoensoep met roomkaas

6 personen

Ingrediënten:

  • 1 kilo pompoen met schil. Schil de pompoen en snij dit in grove stukken. Als je snel wilt koken, koop dan 800 g geschilde en in stukken gesneden pompoen.
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 kleine winterwortel in grove stukken gesneden
  • 100 gr roomkaas
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl gemberpoeder
  • ½ tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen koriander. Dus geen blad.
  • eventueel brood
  • staafmixer

Bereiding:

  1. Zet de waterkoker aan.
  2. Zet je soeppan met de olijfolie op laag vuur. Fruit de ui 1 min. Voeg dan de kruiden toe. Dan de pompoen, wortel, bouillonblokjes en 1 liter water uit de waterkoker.
  3. Laat nu alles 20 min. zachtjes koken.
  4. Doe 100 gr roomkaas in een mok of bakje. Laat deze alvast zacht worden.
  5. Pureer de soep met de staafmixer. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
  6. Giet wat van de hete soep bij de roomkaas. Roer de roomkaas los met een vork of eiermixer.
  7. Voeg de roomkaas aan de pompoensoep toe.
  8. Serveer de pompoensoep met roomkaas eventueel met brood.

Mosterd doperwten met gebakken aardappelen en vis│vlees│vleesvervanger

4 personen

Ingrediënten doperwten en vis│vlees│vleesvervanger:

  • 900 g vers gedopte doperwten of diepvrieserwten
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 3 el water
  • 2 tl gedroogde dragon
  • 2 el grove mosterd
  • 50 ml kookroom (light)
  • klein klontje boter
  • vlees/vis of vleesvervanger voor 4 personen
  • olie voor het bakken van het/de vlees/vis/vleesvervanger

Ingrediënten ovenaardappels of je koopt kant en klare. Gekookte aardappelen kan ook:

  • 800 g schoongemaakte aardappelen met schil uit Nederland, Duitsland of Israël in blokjes/stukjes of repen gesneden
  • 2 el verse rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper of versgemalen peper met gedroogde knoflook

Bereiding:

  1. Start met de bereiding van de aardappelen als je gebakken aardappelen maakt.
  2. Voor de aardappelen: verwarm de oven voor op 180 ℃ hetelucht of 180 ℃ boven- en onderwarmte.
  3.  
  4. Als de aardappelen 15 min. in de oven zitten kun je met de doperwten starten.
  5. Snipper de sjalot. Zet nu je wokpan op het vuur met de boter. Bak hier de sjalot op laag vuur 2 min. Dan is deze glazig.
  6. Voeg nu het water en de doperwten toe. Doe het deksel op de pan en kook de doperwten in 8 min. op laag vuur gaar.
  7. Zet nu ook de koekenpan voor je vis│vlees│vleesvervanger aan met de benodigde olie. Bak vervolgens je vis│vlees│vleesvervanger.
  8. Als de doperwten gaar zijn kun je de dragon, mosterd en kookroom toevoegen. Warm dit nog even op.
  9. Serveer de doperwten nu met de aardappelen en vis│vlees│vleesvervanger.


Bereiding aardappelen uit de oven

Wortelen met kokosmelk en limoen

4 personen

Ingrediënten:

  • 600 g bospeen, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • de rasp van 1 limoen
  • 200 ml biologische fairtrade kokosmelk
  • 1 el olijfolie voor de wortelen
  • eventueel gesnipperde verse koriander
  • 400 g basmati rijst
  • vis voor 4 personen
  • olijfolie voor de vis

Bereiding:

  1. Kook de rijst volgens de verpakking.
  2. Verhit olijfolie in een wokpan. Bak hier zachtjes heel even de bosui in. Voeg daarna de wortelen, kokosmelk en de limoenrasp toe.
  3. Smoor de wortelen in 10 min. Kijk hoe knapperig je ze wilt hebben. Zelf hou ik van knapperig en is 10 min. voor mij perfect. Als je de wortelen wat gaarder wilt, smoor ze dan totdat je ze zacht genoeg vindt.
  4. Bak tijdens het smoren van de wortelen de vis.
  5. Serveer de wortelen met de rijst en vis. Bestrooi de wortelen eventueel met wat koriander.

Venkel met citroen en pasta

4 personen

Ingrediënten:

  • 2 venkels
  • 2 bosuien of een klein uitje
  • 1 citroen. Schil geraspt en het sap uitgeperst
  • 2 el verse (citroen-)tijm of 2 tl gedroogde tijm
  • 200 ml kookroom (light)
  • 250 ml water
  • 400 g tagliatelle
  • 75 g Parmezaanse kaas of een andere pittige kaas
  • 1 el olijfolie

Bereiding:

  1. Zet de waterkoker aan.
  2. Nu ga je de venkels snijden. Hoe doe je dit? Je wast de venkels en snijdt het loof eraf. Bewaar dit! De venkels doormidden snijden en verwijder de voet, in de vorm van een driehoek. Snij de venkels nu in fijne repen.
  3. Kook de tagliatelle volgens de verpakking. Als deze klaar is, doe dan ook wat olijfolie extra vierge bij de pasta.
  4. Zet nu de wokpan aan met de olijfolie. Bak hier de venkel 3 min. op middelhoog vuur in aan. Voeg dan het water toe en kook dit met het deksel erop in 10 min gaar.
  5. Snij nu de bosuien in ringetjes.
  6. Voeg nu de citroensap en de helft van de rasp toe.
  7. Als de totale 10 min. klaar zijn, haal het deksel eraf. Voeg de tijm en de kookroom toe. Breng aan de kook. Voeg ook de zout en peper naar smaak toe.
  8. Serveer de tagliatelle met de romige citroenvenkel, nog wat citroenrasp, de Parmezaanse kaas en eventueel nog wat versgemalen zout en peper.

Pannenkoekjes met kruiden, courgette en doperwten

4 personen

Ingrediënten:

  • 2 gewassen courgettes uit Nederland
  • 75 g diepvriesdoperwten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 290 g volkoren bloem
  • 225 ml melk
  • 4 eieren
  • 1,5 el verse basilicum of 0,5 el gedroogde basilicum
  • 1,5 el verse oregano of 0,5 el gedroogde oregano
  • bakboter om de pannenkoekjes te bakken
  • eventueel een rood sausje voor erbij. Bv. curry, ketchup of sweet chili. Hier wordt het wel minder gezond van. Dus met mate.
  • een rasp
  • beslagkom

Bereiding:

  1. Snij het kontje van de courgette en rasp de courgette. Leg een theedoek over een diepe schaal. Stop de punten van de theedoek onder de schaal. Schep nu de geraspte courgette in de theedoek. Verdeel 1,5 tl zout over de courgette. Laat dit lekken.
  2. Haal nu de doperwten uit de vriezer en doe deze in de beslagkom.
  3. Snipper de ui, snij je verse kruiden en pers de knoflook boven de beslagkom uit.
  4. Doe nu de ui, kruiden, bloem, melk en de eieren in de beslagkom. Roer dit met een vork door.
  5. Knijp nu de theedoek met courgette boven de gootsteen uit. Je houdt dan een klont droge courgette over. Deze doe je ook in de beslagkom. Roer dit met een eetlepel door.
  6. Doe nu de boter in de koekenpan. Bak per persoon 3 kleine pannenkoekjes. Serveer eventueel met een sausje. Zelf vind ik curry er goed bij smaken. Uiteraard met mate.

Andijvie net even anders met rijst en vis│vlees│vleesvervanger

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g vers gesneden andijvie
  • 3 geperste tenen knoflook
  • 2 gesnipperde uien
  • blikje tomatenpuree
  • 300 g rijst
  • 1 el olijfolie
  • vlees/vis of vleesvervanger voor 4 personen
  • olie voor het bakken van het/de vlees/vis/vleesvervanger

Bereiding:

  1. Kook je rijst zoals je dit gewend bent. Ik doe dit in de snelkookpan, super makkelijk.
  2. Doe de inhoud van het blikje tomatenpuree in een mok. Voeg wat water, zout en peper toe en roer alles los met een vork.
  3. Zet je wokpan aan met 1 el olijfolie. Zet de pan niet te hoog. Bak in de olie eerst de uien 1 min. op laag vuur. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak dit tot de uiten glazig zijn.
  4. Zet je koekenpan aan met de olie die je nodig hebt voor de vis│vlees│vleesvervanger.
  5. Voeg nu, in de wok, de andijvie en tomatenpuree toe. Zet je vuur op middelmatig tot hoog.
  6. Bak je vlees/vis/vleesvervanger.
  7. Roer de andijvie regelmatig door. Deze is klaar als die nog licht knapperig is.
  8. Serveer de andijvie met de rijst en de vis│vlees│vleesvervanger.

Spekkerige preisoep

4 personen

Ingrediënten:

  • 5 preien in ringen gesneden, incl. het groen en goed gewassen
  • 4 aardappelen of 7 knikkers zoals ik, geschild en in stukken gesneden
  • 1 gesnipperde sjalot
  • 1 l kippenbouillon
  • beetje olijfolie
  • 1 el boter
  • 200 ml slankroom
  • 150 g spekjes of vegetarische spekjes
  • eventueel brood

Bereiding:

  1. Zet je waterkoker aan.
  2. Zet je soeppan aan met olijfolie. Bak hierin de sjalot op laag vuur voor een paar minuten.
  3. Voeg de prei en boter toe. Laat dit 2 min. stoven. Voeg als laatste de aardappelen, 1 l water en je 2 blokjes bouillon. Kook dit 25 min. op middelmatig vuur.
  4. Nu kun je de spekjes uitbakken. Dit doe je door de spekjes in een kleine koekenpan (zonder boter of iets dergelijks) zachtjes bruin te bakken.
  5. Na de 25 min. voeg je de room toe. Dan haal je de pan van het vuur en pureert de soep.
  6. Serveer de soep met de spekjes. Serveer eventueel brood apart bij de soep.

Zeekraal met zalm en aardappelpuree

4 personen

Ingrediënten:

  • 400 g zeekraal, gewassen en harde stukjes verwijderd
  • 2 knoflooktenen in reepjes gesneden
  • 1 (rode) ui of 2 sjalotten in halve ringen gesneden
  • 800 g geschilde en gehalveerde aardappelen
  • nootmuskaat
  • beetje melk
  • zalmmoten voor 4 personen
  • eventueel citroensap
  • olijfolie

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen in 20 min. gaar met een klein laagje water en een snufje zout.
  2. Als de aardappelen 15 min. koken kun je de koekenpan aanzetten met de olijfolie.
  3. Bak hierin kort de ui met knoflook en voeg de zeekraal toe. Bak de zeekraal 2 min en haal de ui, knoflook en zeekraal uit de pan. Doe deze in een schaal met deksel.
  4. Voeg nu nog wat olie toe om de zalm te bakken. Leg de zalm met de huidkant eerst in de koekenpan. Bak de zalm op een halfhoog vuur gedurende 3 minuten totdat de huid bruin gekleurd raakt. Keer de zalm nu voorzichtig om, en verlaag het vuur. Bak deze kan gedurende een minuut of twee.
  5. De zalm is gaar als het vlees roze is geworden, maar niet meer vochtig is.
  6. Maak tijdens het bakken van de zalm de aardappelpuree. Als de aardappelen gaar zijn en niet te vochtig kun je gaan stampen. Als de aardappelen nog te vochtig zijn kun je ze even aan laten staan zonder deksel. Doe het vuur uit, stamp de aardappelen en voeg wat warme melk toe. Voeg als laatste nootmuskaat en peper naar smaak toe. Laat dit met het deksel erop staan. Hou het vuur uit.
  7. Serveer de zalm, aardappelpuree en zeekraal. Doe eventueel wat citroensap op de zalm.