Voor de maand september gezond eten
De maand september is de maand dat de zomer echt weg gaat. De herfst start voorzichtig. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten.
In de maand september zijn nog wet zomer seizoensgroente en al wat herfstgroente. Dit zijn onder andere: broccoli, courgette, pompoen, spitskool en venkel. Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!
De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. Daarnaast heb ik een slowcooker. Ook voor de maand september een slowcooker recept.
Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar
Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/groente-en-fruit/
Wie maakt deze website? Zie hiervoor https://seizoenig.nl/over-seizoenig/
Risotto met pompoen en rozemarijn
8 personen
Ingrediënten:
- een muskaatpompoen (oranje pompoen) van 1.600 g, is in stukjes gesneden 1.000 g
- 2 kleine uien of 1 grote ui gesnipperd
- 2 Spaanse pepers, zonder pitjes, fijngesneden
- 4 geperste tenen knoflook
- 4 el verse rozemarijn
- 500 g risottorijst
- 2 groentebouillontabletten
- 100 g boter
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- pan met dikke bodem
Bereiding:
- Zet de waterkoker met 1,5 liter water aan.
- Zet de pan op het middelmatige vuur en smelt de boter. Bak de ui en knoflook 10 min. op laag vuur. Voeg de Spaanse pepers toe en bak deze 1 min. mee. Voeg de pompoen toe en bak deze 5 min. Snij ondertussen de rozemarijn fijn en voeg deze toe.
- Meng ondertussen in een pan de 1,5 l water en de groentebouillontabletten.
- Bak de risottorijst 2-3 min. mee met de pompoen.
- Nu kun je beginnen met het maken van de risotto. Voeg een soeplepel groentebouillon aan het pompoen/rijst mengsel. Risotto maken betekent veel roeren. Je kunt niet weglopen. Als de risottorijst de bouillon heeft opgenomen voeg je de volgende soeplepel toe. Zorg dat het zachtjes blijft pruttelen. Dit doe je ongeveer 20 min. Vanaf 20 min. kun je kijken of de rijst gaar is.
- Als de risottorijst gaar voeg je naar smaak peper en zout toe. Let op, er gaat nog kaas doorheen. Als je de kruiden hebt toegevoegd kun je het grootste gedeelte van de kaas toevoegen. Doe het deksel op de pan en laat het 2-3 min pruttelen. Het is goed als de kaas gesmolten is.
- Serveer de risotto met wat kaas eroverheen. Let op, het vult goed.
Spinazie Venkeltaart
4 personen
Ingrediënten:
- 500 g verse gewassen spinazie
- 1 grote venkel in dunne plakken gesneden
- 1 gesnipperde ui
- 450 g gehakt, mag ook minder
- 2 el paneermeel
- wat zachte boter
- 1 el olijfolie
- 8 vellen filodeeg
- 125 ml melk
- 4 eieren
- 85 g geraspte kaas
- ½ tl gember gemalen
- ½ tl paprikapoeder
- snuf kerrie
- snuf kurkuma
- snuf mosterdzaad
- snuf koriander
- snuf komijnzaad gemalen
- quichevorm van 26 cm
Bereiding:
- Haal de filodeeg uit de vriezer en zet je oven op 175℃ hetelucht.
- Zet je wokpan aan en doe hier de olijfolie in.
- Bak hier de ui en het gehakt in.
- Als dit goed gebakken is haal je dit uit de pan. Laat het vet erin zitten.
- Bak in dit vet de venkel 5 min. Haal ook dit uit de pan en laat het vet er weer in zitten.
- Laat de spinazie slinken.
- Ondertussen kun je in een mok de eieren loskloppen met de melk en kruiden. Ook moet de quichevorm even ingevet worden.
- Nu kun je de quichevorm gaan bekleden. Leg de vellen als een waaier over elkaar in de quichevorm. Laat een punt over de rand hangen. Je kunt wat boter tussen de vellen smeren. Niet teveel! Als de quichevorm bekleed is, kun je de paneermeel over de bodem strooien.
- Meng nu het gehakt met de helft van het eiermengsel, de helft van de venkel en de helft van de spinazie. Verdeel dit over de bodem van de quichevorm. Nu kun je de rest van de venkel en spinazie in de quichevorm doen. Verdeel dan de rest van het eiermengsel. Strooi nu de kaas over de groente en eieren. Vouw dan de punten van het filodeeg naar binnen. Bestrijk het filodeeg met wat boter.
- Bak de spinazie venkeltaart nu in 45 min. Deze is klaar als het filodeeg mooi bruin is.
- Serveer de spinazie venkeltaart eventueel met een salade.
Hete bliksem
4 personen
Ingrediënten:
- 1,5 kg geschilde kruimige aardappels
- 500 g zoete appels. Bij voorkeur Dijkmanszoet. Geschild en in stukken gesneden.
- 750 g zure appels. Bij voorkeur Goudreinet anders Elstar. Geschild en in stukken gesneden.
- 2 dl water
- 10 g zout
- 100 g boter
- 3 tl suiker
- kaneel naar smaak
- eventueel jus
- vlees│vleesvervanger
- soeppan
Bereiding:
- Zet de aardappelen met het zout en water op. Wacht tot het water kookt. Voeg dan eerst de zoete appels toe. Daaroverheen de zure appels. Als laatste voeg je de boter, suiker en kaneel toe.
- Laat dit 30 min. koken. Controleer na 25 min. de hoeveelheid water. Als het nog erg vochtig is kan je de hete bliksem even zonder deksel laten koken.
- Bak ondertussen het vlees│vleesvervanger. En verwarm de eventuele jus.
- Giet na 30 min. het overtollige water af in een bakje. Ga stampen. Als de stamppot te droog is kun je wat kookvocht toevoegen.
- Serveer de hete bliksem met de eventuele jus en de vlees│vleesvervanger.
Plaattaart met venkel, geitenkaas en tijm
4 personen
Ingrediënten:
- 2 gewassen venkels
- 2 uien in halve ringen gesneden
- 8 plakken bladerdeeg ontdooid
- 1,5 el olijfolie
- 2 tl honing
- 3 tl verse (citroen-)tijm of 1 tl gedroogde tijm
- 3 tl chilivlokken
- rasp van een halve citroen
- 1 el citroensap
- 3 el yoghurt
- 150 g zachte geitenkaas
- een salade
Bereiding:
- Snij het loof van de venkel. Dit bewaar je. De venkels doormidden snijden en verwijder de voet, in de vorm van een driehoek. Snij de venkels nu in dunne plakken.
- Verdeel bloem over je werkblad. Rol nu de plakken bladerdeeg in de vorm van je bakplaat, met de opstaande rand erbij. Zelf gebruik ik graag herbruikbaar bakpapier. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg hier het bladerdeeg op.
- Verwarm de oven voor op 175 ℃ hetelucht of 150 ℃ boven- en onderwarmte.
- Verwarm nu een koekenpan met de olijfolie. Zet je vuur op middelhoog en bak de ui in 2 min. glazig. Voeg dan de venkelplakken toe. Druppel de honing over de venkel. Bak dit nu 5 min. Als laatste voeg je zout, peper en tijm toe. Het vuur kan uit.
- Nu ga je het geitenkaasmengsel maken. Dit doe je door de geitenkaas met de yoghurt, citroenschil, citroensap, chilivlokken, peper en zout te mengen.
- De plaattaart kan belegd worden. Verdeel het geitenkaasmengsel over het bladerdeeg. Verdeel dan de venkel met uien en druk goed aan.
- Zet je plaattaart nu voor 30 min. in de oven. Controleer tussendoor of de venkel niet te bruin wordt.
- Je kunt nu je salade bereiden.
- Laat de plaattaart even staan.
- Serveer nu de plaattaart venkel met een salade.
Complete maaltijd met spitskool
4 personen
Ingrediënten:
- 800 g aardappelen, schoongemaakt of voorgegaarde aardappelschijfjes
- 1 spitskool
- 2 gesnipperde uien
- 2 uitgeperste tenen knoflook
- 1 in stukken gesneden courgette
- 125 g geraspte kaas
- 4 tl kerrie
- olijfolie voor de vis
Bereiding:
- Kook de aardappelen 15 min. als je geen kant en klare aardappelschijfjes hebt.
- Snij ondertussen de spitskool. Doe dit door de kool te halveren, de kont te verwijderen en de kool dan met het snijvlak op de plank te leggen. Dan snij je dunne schijven. Vervolgens snij je de spitskool over de lengte nog in 4 stukken. Je hoeft de kool niet te wassen.
- Als de aardappelen 15 min. gekookt hebben, ze zijn niet helemaal gaar, giet je ze af. Snij nu aardappelschijfjes
- Zet de koekenpan en en verwarm wat olijfolie. Bak hier de aardappelschijfjes bruin en krokant in.
- Verhit nu 2 el olijfolie in de wokpan. Bak op middelmatig vuur de uien 1 min. Voeg de knoflook toe en bak dit ook 1 min. Doe dan de courgette erbij en bak deze 2 min. Hou ondertussen de aardappelschijfjes goed in de gaten.
- Nu mag de spitskool bij de groente. Als de spitskool een beetje begint te slinken voeg je de kerrie, peper en zout toe. Zodra de spitskool voldoende geslonken is voeg je de aardappelschijfjes toe. Roer door en strooi dan de kaas over de aardappelen en groente. Doe het deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is.
- Serveer het zo dat je de kaas nog ziet.
Kippenpoten met aardappelen en groente uit de slowcooker
4 personen
Ingrediënten:
- 4 (biologische) kippenpoten of 8 (biologische) kipdrumsticks
- 800 g geschilde aardappelen in blokjes gesneden
- 2 gesnipperde uien
- 5 bospenen grove schijfjes gesneden
- 2 tomaten in stukken gesneden
- 3 knoflooktenen gepeld en in plakjes gesneden
- 2 laurierblaadjes
- zonnebloemolie
- slowcooker
Bereiding:
- Ik heb een slowcooker met snelkookfunctie, bakfunctie, enz. Erg makkelijk. In dit recept kun je er ook voor kiezen om gewoon een losse koekenpan te gebruiken in combinatie met de slowcooker.
- Dep de kip droog en kruid de kip met zout en peper. Gebruik behoorlijk wat. Dit is de enige keer dat je zout en peper toevoegd.
- Zet je slowcooker op de bakfunctie voor 15 min. Of verwarm een koekenpan. Giet de benodigde hoeveelheid zonnebloemolie in de pan en bak de kip bruin.
- Haal de kip uit de pan, laat het vet in de pan. Bak nu de groente 7 min. in ditzelfde vet.
- Vul nu de slowcooker. Eerst de groente, dan de kip en als laatste de aardappelen. Leg de laurierblaadjes zichtbaar tussen de aardappelen. Dan kun je ze er ook weer makkelijk uit halen.
- Zet nu je slowcooker voor 4 uur op low.
- Serveer de complete maaltijd. Eet smakelijk!
Broccoli met bleekselderijsoep
4 personen
Ingrediënten:
- 800 g broccoli in grove roosjes. Schil ook de stronk en snij deze ook in grove stukken gesneden
- 2 kleine uien of 1 grote ui, grof gesneden
- 3 kleine teentjes of 2 grote tenen knoflook, grof gesneden
- 3 stengels bleekselderij grof gesneden
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 l water
- basilicum naar smaak. Ik heb 10 g verse basilicum gebruikt.
- scheutje kookroom light
- 1 el olijfolie
- eventueel stokbrood
Bereiding:
- Doe de waterkoker aan.
- Doe de olijfolie in de soeppan. Bak hier 1 min de uien en knoflook op laag vuur in. Zet dan je vuur op middelhoog en bak de rest van de groente 5 min. Roer regelmatig.
- Voeg nu de bouillonblokjes en het water toe. Breng dit aan de kook en roer totdat de bouillonblokjes opgelost zijn. Kook nu de soep 20 min. op laag vuur.
- Haal de soep van het vuur, voeg de basilicum toe en pureer de soep. Proef de soep en voeg naar smaak zout en peper toe.
- Serveer de soep met een scheutje kookroom en eventueel wat stokbrood.
September Lasagne
4 personen
Ingrediënten:
- 175 g (kastanje) champignons in plakjes gesneden
- 2 gesnipperde (gele) uien
- 2 in stukjes gesneden stengels bleekselderij
- 1,5 courgette
- 4 bospenen of 1,5 winterwortel in stukjes gesneden
- 1 paprika in stukjes gesneden
- 4 geperste tenen knoflook
- 1 el verse rozemarijn of 2 tl gedroogde rozemarijn
- 1 el verse tijm of 2 tl gedroogde tijm
- 250 g verse lasagnebladen
- 100 g geraspte Parmezaanse kaas
- 1 el olijfolie
- 4 el paneermeel
- eventueel een salade
- ovenschotel
Ingrediënten bechamelsaus:
- 100 g boter
- 120 g bloem
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 l water
- 2 tl kurkuma
Bereiding:
- Zet de waterkoker aan met 1 l water. Verwarm de oven voor op 180 ℃ hetelucht of 180 ℃ boven- en onderwarmte.
- Maak de bechamelsaus. Meng het gekookte water met de bouillonblokjes. Verwarm de boter in een steelpannetje. Als deze gesmolten is roer je de bloem erdoor. Laat dit 1 min. zachtjes bakken. Pak nu je garde en voeg in kleine beetjes bouillon bij. Blijf goed roeren. Als dit een mooie saus is voeg je de kurkuma en wat zout toe. Zet het vuur uit.
- Pak een wokpan en doe hier de olijfolie in. Bak de groente en knoflook 5 min. Voeg op het laatst de kruiden toe. Ook wat peper en zout.
- Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Nu kun je de lasagne gaan opbouwen. Je maakt 4 lagen met de lasagnevellen. Start met een laagje lasagnevellen. Daarna een dun laagje bechamelsaus, groente en tot slot kaas. Doe dit 4 keer. Waarbij je over de laatste laag kaas de paneermeel verdeeld en een beetje olijfolie.
- Bak de lasagne in 20 min. gaar. Serveer deze eventueel met een salade.