OVER SEIZOENIG

TZAZIKI

Waarom seizoensgebonden groente en fruit eten?

Als je seizoensgebonden groente en fruit eet, draag je bij aan het milieu. Recepten op deze site zijn voornamelijk producten met een score A (milieu Centraal). Deze soorten groeien vaak buiten en dichtbij. 

Daardoor minder vervoer en minder uit de kassen.

Vaak eet je zo ook goedkoper en lokaler. Het is dan wel belangrijk uit welk land de groente of fruit komt. Ik heb bij de recepten van de maand gezet uit welk land of landen de groente en fruit moeten komen. Dit om een zo goed mogelijk groene footprint te hebben.

In de winkel staat bij het schap of op het etiket van het product vaak waar de groente en fruit vandaan komt.

Er zijn een aantal groente en fruit het hele jaar een goede keuze. Bv. bloemkool, wortelen en bleekselderij.

Missie 

Seizoenig staat voor de liefde voor seizoensgebonden eten. Seizoensgebonden eten moet voor iedereen makkelijk zijn.

Om dit makkelijk te maken geef ik per maand ideeën voor recepten. Recepten die makkelijk zijn. Daarbij variatie in vlees, vis en vegetarisch. Zelf ben ik een flexitariër. Dit bevalt mijn gezin en mij al jaren.

Je kunt mij als een natuurmens omschrijven. Een aantal van mijn hobby’s zijn tuinieren en imkeren. Ik heb altijd verse kruiden en eigen honing. Heerlijk!

Waar kun je nog meer op letten?

Palmolie:

Zelf wil ik zoveel mogelijk het gebruik van palmolie vermijden. In het begin is het even zoeken, maar hier word je vanzelf handiger in.

Aanvullende informatie hierover vind je bv. op de website van milieu centraal en Greenpeace.

Biologische producten:

Daarnaast eet ik zoveel mogelijk biologische producten. Vlees en groenten.

Vis:

Bij vis let ik op het ASC en MSC logo. Maar ik eet ook gewoon vis met mate. Net als vlees.

Ook hier is zat aanvullende informatie te vinden. Bv. op de website van het voedingscentrum en wakker dier. Bij VISwijzer worden alle keurmerken beoordeeld. https://www.goedevis.nl/

Tanya Hulshof-Verheij

Al jaren zoek ik manieren voor een kleine bijdrage aan een betere wereld. Of om in ieder geval de wereld wat minder te belasten. Als kind was ik hier al mee bezig. Als puber had ik al strijd met mijn ouders over de lampen die ze lieten branden. 

Afval scheiden heb ik wel echt van mijn ouders geleerd. In mijn eerste tuin had ik al een composthoop en kippen. Zo gaan de restjes op en heb je echte scharreleieren. En natuurlijk de gezelligheid van de kippen!

Daarnaast ben ik ook imker. De bijen, ze blijven fascinerend.

Al jaren kijk ik naar de door kassen verlichte hemel. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk kasgroenten eet? Zo kwam ik bij de website van milieucentraal uit. https://www.milieucentraal.nl/milieubewust-eten/. Deze website geeft nog meer handvatten om makkelijk seizoensgebonden te eten.

Ik ben van huis uit geen website bouwer. Maar daar wordt ik steeds handiger in :). De website wordt steeds een beetje beter. 

Ik voeg geregeld recepten toe, hou de website dus in de gaten!

Over Seizoenig