Makkelijk en gezond seizoens-recept voor de maand juli
Zoek je een makkelijk en gezond recept voor juli? Dan moet je hier zijn. Lekker en goed in juli zijn bv. doperwten, spitskool, courgette en venkel. Kies wat lekkers!
De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis.
Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar
Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://natuurenmilieu.nl/themas/eten-drinken/seizoensgroenten/
Doperwtenpuree met aardappelen en vlees│vis│vleesvervanger
4 personen
Ingrediënten:
- 400 g vers gedopte doperwten of diepvrieserwten
- ½ groentebouillonblokje
- Scheutje olijfolie
- Scheutje kookroom light
- eventueel wat suiker
- 1 kilo geschilde aardappelen
- vlees/vis of vleesvervanger voor 4 personen
- olie voor het bakken van het/de vlees/vis/vleesvervanger
Bereiding:
- Zet de aardappelen aan met een beetje water en zout. Kook ze in 25 min. gaar.
- Zet het water voor de doperwten met het ½ groentebouillonblokje aan.
- Als de aardappelen nog 10 min. moeten koken kun je de diepvriesdoperwten in het water doen. Als je verse doperwten hebt doe je dit als de aardappelen nog 14 min. moeten koken.
- Zet dan ook de koekenpan met olie aan.
- Bak je vlees/vis/vleesvervanger.
- Als de aardappelen klaar zijn giet je ze eventueel af en schud je ze buiten op.
- Als de doperwten klaar zijn giet je ze af. Vang het water op.
- Voeg een scheutje olijfolie, kookroom light en wat peper toe. Pureer de doperwten. Als ze te droog zijn voeg je wat kookwater toe. Proef ze. Niet zoet genoeg? Voeg dan een klein beetje suiker toe.
- Serveer de doperwten met de gekookte aardappelen en de vis│vlees│vleesvervanger.
Tortellini ovenschotel met mascarpone en pesto
4 personen
Ingrediënten:
- 1 courgette uit Nederland in stukjes gesneden
- 2 uien uit Nederland, Nieuw-Zeeland, Australië of Spanje, gesnipperd
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 200 g miniromatomaten uit Spanje in vieren gesneden
- 250 g mascarpone
- 3 el groene pesto
- 660 g tortellini kaassmaak
- gerapste kaas naar smaak
- 1 el olijfolie
Bereiding:
- Zet de waterkoker aan.
- Kook de tortellini volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking met het water uit de waterkoker.
- Verwarm de oven voor op 180 ℃.
- Zet je koekenpan aan met de olijfolie. Bak de uiten met knoflook glazig op middelmatig vuur. Voeg dan de courgette toe en als laatste nog 1 minuut de tomaten.
- Voeg dan de mascarpone, pesto, zout en peper toe.
- Vet je ovenschaal in en stort hierin de gekookte tortellini. Verdeel de mascarpone/pesto saus over de tortellini. Doe als laatste wat geraspte kaas naar smaak over de saus. Nu kan de schotel voor 15 min. de oven in.
Venkelsoep met vanille en chili
8 personen
Ingrediënten:
- 1 ui, grof gehakt
- 2 venkels
- 1 kg aardappelen, geschild en grof gesneden
- 1 courgette, grof gesneden
- 1 rode peper
- 2 l groentebouillon
- 1 vanillestokje. Merg eruit, bewaar dit en hou je stokje zo heel mogelijk.
- 1 el venkelzout
- 2 tl chilivlokken
- 2 el vloeibare boter
- 4 groentebouillontabletten
- eventueel brood
- eventueel Griekse yoghurt
- eventueel venkelloof
Bereiding:
- We starten met het snijden van de venkels. Hoe doe je dit? Je wast de venkels en snijdt het loof eraf. Bewaar dit! De venkels doormidden snijden en verwijder de voet, in de vorm van een driehoek. Snij de venkels nu grof.
- Zet je waterkoker aan.
- Zet je soeppan aan met boter. Bak hierin de ui venkel en venkelzaad. Doe dit op middelmatig vuur voor een paar minuten.
- Voeg de aardappelen en courgette toe. Dan de 2 l water, je 4 blokjes bouillon, de chilivlokken en het vanillestokje. Kook dit 30 min. op hoog vuur.
- Nu kun je de rode peper in kleine stukjes snijden. Verwijder de zaadjes.
- Na de 30 min. verwijder je het vanillestokje en voeg je de rode peper toe. Haal de pan van het vuur en pureer de soep.
- Serveer de soep met een lepel Griekse yoghurt en wat venkelloof. Serveer eventueel brood apart bij de soep.
Vegetarische wokmie met een Oosters tintje
4 personen
Ingrediënten:
- 1 Chinese kool
- 100 g taugé
- 2 gesnipperde sjalotten
- 3 eieren
- Champignons naar smaak
- 300 g wokmie
- 3 el ketjap Manis
- 1 el ketjap Asin
- 1 el gembersiroop
- 3 tl gemalen gember
- 1 tl korianderblad gedroogd
- 1,5 tl gemalen komeinzaad
- 2 el olijfolie
- eventueel kroepoek
Bereiding:
- Zet de waterkoker aan. Doet de rest van de benodigde water voor de wokmie in de pan waarin je de wokmie gaat koken
- Snij nu de Chinese kool in reepjes. Halveer de Chinese kool in de lengterichting. Je kunt deze wassen, maar dit is vaak niet nodig. Als je de kool wast moet je het water er goed uitschudden. Leg de halve kool op je snijplank en snij repen in tot de stronk. Laat de stronk heel. Snij vervolgens de repen in stukken van zo’n 3 cm.
- Kook de wokmie met het water uit je waterkoker en wat al in de pan zit.
- Zet je wok aan met 1 el olijfolie. Als de olie warm is voeg je de eieren toe. Je maakt roerei in je wok. Zodra het ei goed is, schep je dit uit de wok in een bord.
- Voeg nu nog een el olijfolie aan de wok toe.
- Voeg de sjalotten toe en bak deze glazig. Voeg dan de champignons toe. Na 3 min. kun je de Chinese kool en taugé toevoegen.
- Inmiddels is je wokmie vast al klaar. Gooi dit in een vergiet, spoel dit met lauw water af en bewaar dit.
- Als de Chinese kool en taugé voldoende geslonken zijn, voeg je alle kruiden en de ei toe. Roer dit goed door. Als laatste kan de wokmie erbij.
- Serveer de goed gevulde wokmie nu eventueel met kroepoek.
Hartige pannenkoeken met kruiden
4 personen
Ingrediënten:
- 2 gesnipperde sjalotten
- 2 geperste knoflooktenen
- 1 venkel in stukjes gesneden
- ½ broccoli in kleine roosjes gesneden
- ½ komkommer julienne gesneden
- bosje bieslook gesnipperd
- 2 el verse tijm of citroentijm
- 8 el Griekse yoghurt
- 500 ml melk
- 2 eieren
- 300 g volkoren of gewone bloem
- 1 el olie
- vloeibare boter
- 1 tl zout
- eventueel geraspte kaas
- eventueel spek
Bereiding:
- Maak het pannenkoekenbeslag. Dit doe je door eerst de melk met bloem te mengen met je garde. Vervolgens voeg je de eieren en zout toe. Als laatste meng je de sjalotten, knoflook, bieslook en tijm door het beslag.
- Bak in een koekenpan in de olie eerst de venkel 2 min. Voeg dan de broccoli toe en bak het samen nog 2 min.
- Nu kun je beginnen met het bakken van de pannenkoeken. Doe wat boter in je pan, doe wat pannenkoekenbeslag in de pan en verdeel ¼ van de groenten (venkel en broccoli) over de pannenkoek. Voeg als laatste eventueel kaas en/of spek toe. Zodra de onderkant bruin is draai je deze om. Bak deze kant niet te lang. Als je kaas op de pannenkoek hebt gedaan moet je even de pannenkoek even laten bakken en je pan dan veel heen en weer schuiven. Dit zodat de kaas niet aan de pan blijft plakken.
- Draai de pannenkoek weer om en schuif deze op een bord. Doe 2 el Griekse yoghurt en ¼ van de komkommer op de pannenkoek en je kunt de pannenkoek serveren.
Spitskool met aardappelen ovenschotel
6 personen
Ingrediënten:
- 900 g aardappelschijfjes
- 500 g biologisch gehakt of vegetarisch gehakt
- 2 gesnipperde uien
- 3 geperste knoflooktenen
- 2 kleine of 1 grote prei in ringen gesneden en gewassen
- 1 kleine spitskool of een halve spitskool
- 1 el olijfolie
- 4 tl kerriepoeder
- 1,5 tl paprikapoeder
- 2 tl chili vlokken
- 250 ml kookroom light
- 100 ml melk
- 2 eieren
- 100 g geraspte kaas
- Ovenschaal van 20 bij 30 cm met olie of boter ingesmeerd
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 150 ℃ hetelucht of 175 ℃ boven- en onderwarmte.
- Zet de aardappelen met een klein laagje water op en kook ze 7 min. Ook al zijn ze voorgegaard, zo weet je zeker dat je ovenschotel met niet al te gare groente op tijd klaar is.
- Zet de wok of koekenpan op middelmatig vuur en verhit de olijfolie. Fruit de ui, prei en knoflook 2 min op laag vuur. Voeg het gehakt, paprikapoeder, 3 tl kerriepoeder, chili vlokken, peper en zout toe. Zet het vuur middelhoog en bak het gehakt bruin.
- Snij ondertussen de spitskool. Doe dit door de kool te halveren, de kont te verwijderen en de kool dan met het snijvlak op de plank te leggen. Dan snij je dunne schijven. Vervolgens snij je de spitskool over de lengte nog in 4 stukken. Je hoeft de kool niet te wassen.
- Als het gehakt bruin is voeg je de prei en spitskool toe. Laat dit slinken.
- Maak nu een mengsel met de kookroom, melk, eieren en 1 tl kerrie. Sla dit los met een vork.
- Nu ga je de ovenschotel vullen. Verdeel de aardappels in drieën en de groente in tweeën. Start met een laagje aardappelen. Verdeel dan de helft van de groenten over de aardappelen. Weer een laagje aardappelen, dan de rest van de groente. Sluit af met de laatste aardappels. Verdeel de kaas over de aardappelen. Nu mag het de oven in. Zet je wekker op 25 min.
- Als je voor hetelucht hebt gekozen zet je oven dan nog 5 min. op de grilstand voor een bruin laagje kaas.
Courgette met gebakken aardappelen en vis
4 personen
Ingrediënten courgette en vis:
- 2 courgettes in hele dunne plakken gesneden
- 2 el olijfolie extra vierge
- 2 geperste knoflooktenen
- vis voor 4 personen
- 1 el olijfolie voor het bakken van de vis
Ingrediënten ovenaardappels of je koopt kant en klare:
- 800 g schoongemaakte aardappelen met schil uit Nederland, Duitsland of Israël in blokjes/stukjes of repen gesneden
- 2 el verse rozemarijn
- 2 el olijfolie
- versgemalen zeezout
- versgemalen peper of versgemalen peper met gedroogde knoflook
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 ℃ hetelucht of 180 ℃ boven- en onderwarmte.
- Bereiding aardappelen
- Zodra de aardappelen in de oven zitten maak je de courgette klaar. Doe de plakjes in een bak. Doe de olie, knoflook, zout en peper erbij. Meng dit goed.
- Vervolgens leg je de plakjes courgette op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze niet overlappen. Ze mogen wel tegen elkaar aan liggen. Zet de courgettes bij de aardappelen in de oven.
- De courgettes moeten dan ongeveer 20 min. in de oven. Hou ze goed in de gaten. Te donker is niet lekker, maar ze moeten echt wel een kleurtje hebben.
- Zet nu een koekenpan met 1 el olie op. En bak hierin de vis.
- Serveer de courgette met de aardappelen en vis.
Gewokte spitskool met rijst en zonnebloempitten
4 personen
Ingrediënten:
- 1 spitskool
- 1 gesnipperde ui
- 300 g basmatirijst
- 2 el ketjap Manis
- 1 el pindakaas
- 3 tl kerriepoeder
- 1 groentebouillonblokje
- 1 el olijfolie
- 100 g geroosterde zonnebloempitten
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Snij nu de spitskool. Doe dit door de kool te halveren, de kont te verwijderen en de kool dan met het snijvlak op de plank te leggen. Dan snij je dunne schijven. Vervolgens snij je de spitskool over de lengte nog in 4 stukken. Je hoeft de kool niet te wassen.
- Zet nu je wokpan op het vuur. Doe hier de olijfolie in.
- Fruit de ui en voeg de spitskool toe. Na 5 min. is deze voldoende geslonken. Voeg nu de ketjap, pindakaas, kerriepoeder en het groentebouillonblokje toe. Bij mij was het niet nodig om er water bij te doen. Als het bij jou te droog is, voeg dan wat water toe. Laat de groenten met kruiden 5 min. stoven met het deksel er op.
- Serveer de rijst met de groente en zonnebloempitten.
Vegetarische spaghetti
8 personen
Ingrediënten:
- 800 g (volkoren) spaghetti
- 3 in kleine stukjes gesneden stengels bleekselderij uit Nederland, Israël of Spanje
- 1 flinke of 2 kleine broccoli uit Frankrijk
- 2 geschilde en in kleine stukjes gesneden winterwortel uit Nederland
- 2 gesnipperde uiten uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
- 4 uitgeperste teentjes of 3 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn of 1 el gedroogde rozemarijn
- 1 fles passata
- 2 blikken tomatenblokjes
- 2 el gedroogde Italiaanse kruiden of 6 el verse gesneden Italiaanse kruiden
- 2 el olijfolie
- 320 g zonnebloempitten
- Parmezaanse kaas naar smaak
Bereiding:
- Snij de roosjes van de broccoli en schil gedeelten van de stengel. Snij deze stengel in stukjes. Was dit allemaal
- Zet een pan met dikke bodem op laag vuur aan. Voeg de olijfolie toe.
- Voeg zodra dit warm is de rozemarijn toe. Laat dit 1 min. zachtjes bakken.
- Bak 3 min, op laag vuur, de ui en knoflook mee. Zet het vuur wat hoger en voeg dan de bleekselderij, broccoli, winterwortel, verse of gedroogde Italiaanse kruiden, passata en tomatenblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit op laag vuur minimaal 1 uur stoven.
- Rooster de zonnebloempitten op laag vuur in een droge koekepan.
- Zet een pan met ruim water op voor de spaghetti.
- Kook de spaghetti. Giet deze af als deze gaar is en voeg wat olijfolie aan de spaghetti toe.
- Serveer de spaghetti met de saus, zonnebloempitten en eventueel wat Parmezaanse kaas.