Januari een maand voor een winter recept
De maand januari is voor mij echt de winter maand. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten.
In de maand januari zijn de seizoensgroente onder andere: witte kool, pastinaak en knolselderij. Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina.
Daarnaast ben ik fan van de slowcooker. Ook hiervan heb ik een recept geplaatst. Zoek wat lekkers uit!
De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis.
Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar
Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/
Januari groenteschotel uit de slowcooker
6 personen
Ingrediënten:
- 650 g zoete aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 500 g pastinaak, geschild en in stukken gesneden
- 450 g (meerkleurige) wortelen, schoongemaakt en in stukken gesneden
- 250 g geschilde knolselderij in stukken gesneden
- 2 gesnipperde rode uien
- 1 geschilde appel in stukken gesneden
- 6 gedroogde abrikozen in stukjes gesneden
- 1 ½ blokje groentebouillon
- 750 l water
- 2 el olijfolie
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn poeder
- ½ tl gember poeder
- ½ tl kaneel
- 1 tl cayennepeper
- 1 laurierblad
- 420 g couscous
- eventueel appelmoes
- eventueel yoghurt
- slowcooker
Bereiding:
- Ik heb een slowcooker met snelkookfunctie, bakfunctie, enz. Erg makkelijk. In dit recept kun je er ook voor kiezen om gewoon een losse koekenpan te gebruiken in combinatie met de slowcooker.
- Zet je slowcooker op de bakfunctie voor 15 min. Of verwarm een koekenpan.
- Zet de waterkoker aan. Meng de bouillonblokjes met het gekookte water.
- Giet de olijfolie in de pan en bak uien tot ze zacht zijn. Dit duurt ongeveer 5 min.
- Bak nu de groente en kruiden even mee.
- Vul nu de slowcooker met de gebakken groente en kruiden. Voeg de bouillon toe totdat alles onder de bouillon zit. Leg het laurierblaad zichtbaar tussen de groenten. Dan kun je deze er ook weer makkelijk uit halen.
- Zet nu je slowcooker voor 8 uur op low.
- Maak de couscous op tijd.
- Serveer de groenteschotel met de couscous, de appelmoes en yoghurt. Je kunt er nog wat citroensap overheen sprenkelen. Voeg eventueel peper en zout toe. Eet smakelijk!
Witte kooltaart met kip
4 personen
Ingrediënten:
- 300 g kip
- 1 gesnipperde ui
- 2 geperste tenen knoflook
- 1/2g in stukken gesneden witte kool
- 50 g rozijnen
- 3 eieren
- 400 ml kookroom
- 50 g geraspte kaas
- 2 tl kerriepoeder
- 1 el olijfolie
- 6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- Springvorm of een ovenschaal
Bereiding:
- Zet je oven op 175℃ hetelucht of 200℃ boven- en onderwarmte
- Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien.
- Zet een wokpan aan met de olijfolie. Bak hierin de ui en knoflook. Voeg dan de kip toe en bak deze bruin.
- Klop ondertussen de room, eieren en zout naar smaak door elkaar.
- Voeg de kerriepoeder en kool aan de kip toe. Bak dit nog 5 min. Voeg als laatste rozijnen, zout en peper toe.
- Vet de springvorm in en bedek deze met de bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes op de bodem.
- Verdeel nu de kip met kool over het bladerdeeg. Schenk daarna het ei- roommengsel over de kip met kool. Bestrooi dit met kaas.
- Zet nu de taart 40 min. in de oven.
Bloemkoolsoep met popcorn
8 personen
Ingrediënten bloemkoolsoep:
- 950 g bloemkoolroosjes
- 2 aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 2 gesneden uien
- 400 g geschilde knolselderij, in stukken gesneden
- 2,25 l groentebouillon
- eventueel zoute popcorn
- eventueel yoghurt
- bakblik
- soeppan
Ingrediënten gepekelde bloemkoolroosjes:
- 475 g bloemkool
- 1 deel suiker
- 2 delen azijn
- 3 delen water
- Zeezout
- weckpot
Bereiding bloemkoolsoep:
- Als je de gepekelde bloemkoolroosjes erbij wilt serveren, maak deze dan in de middag of een dag eerder.
- Zet je oven op 120℃ hetelucht of 145℃ boven- en onderwarmte.
- Strooi de bloemkoolroosjes op je bakblik. Besprenkel deze met olijfolie, peper en zeezout. Doe deze in de oven voor 1,5 uur. Hou dit vanaf 1 uur in de gaten. De bloemkool moet niet zwart worden.
- Als de bloemkool 1 uur in de oven staat, ga je de soeppan vullen. Je vult deze met de bouillon, ui, aardappel en knolselderij. Kook dit op laag vuur in 20 min. gaar.
- Als de groente in de soeppaan gaar is, de bloemkool in de oven bruin, dan kun je ze samenvoegen in de soeppan. Haal de pan van het vuur af en pureer de soep.
- Serveer de soep met de popcorn, yoghurt en eventueel de gepekelde bloemkoolroosjes.
- Eet smakelijk!
Bereiding gepekelde bloemkoolroosjes:
- Snij de bloemkoolroosjes in smalle plakjes. Zorg dat de bloemen nog aan de steel zitten. Bestrooi de bloemkool goed met zout. Laat dit 30 tot 60 min. staan.
- Meng de marinade en verwarm deze tot de suiker opgelost is. Laat dit tot lauw afkoelen.
- Spoel het zout van de bloemkool. Zorg dat het meeste water van de bloemkool af is.
- Stort de bloemkool in de weckpot.
- Giet de marinade over de bloemkool. Alle bloemkool moet bedekt zijn met de marinade.
- Laat nu staan.
- Je kunt de gepekelde bloemkool 2 weken op een koele donkere plek bewaren.
- Deze is lekker bij deze soep, maar ook bij bv. nasi, de karbonades uit de slowcooker, enz.
Pompoensoep met roomkaas
6 personen
Ingrediënten:
- 1 kilo pompoen met schil. Schil de pompoen en snij dit in grove stukken. Als je snel wilt koken, koop dan 800 g geschilde en in stukken gesneden pompoen.
- 1 gesnipperde ui
- 1 kleine winterwortel in grove stukken gesneden
- 100 gr roomkaas
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 el olijfolie
- 2 tl gemberpoeder
- ½ tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander. Dus geen blad.
- eventueel brood
- staafmixer
Bereiding:
- Zet de waterkoker aan.
- Zet je soeppan met de olijfolie op laag vuur. Fruit de ui 1 min. Voeg dan de kruiden toe. Dan de pompoen, wortel, bouillonblokjes en 1 liter water uit de waterkoker.
- Laat nu alles 20 min. zachtjes koken.
- Doe 100 gr roomkaas in een mok of bakje. Laat deze alvast zacht worden.
- Pureer de soep met de staafmixer. Voeg eventueel wat zout en peper toe.
- Giet wat van de hete soep bij de roomkaas. Roer de roomkaas los met een vork of eiermixer.
- Voeg de roomkaas aan de pompoensoep toe.
- Serveer de pompoensoep met roomkaas eventueel met brood.
Thanks for your blog, nice to read. Do not stop.