December warme recepten maand

De maand december is voor mij een maand waarbij je geniet van je warme eten. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten. 

In de maand december zijn de seizoensgroente onder andere: pompoen, witte kool, boerenkool en wortel. Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. 

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/


Geitenkaas boerenkool pompoen frittata
Geitenkaas boerenkool pompoen frittata

Decembersoep met kip
Decembersoep met kip

Pastinaakstamppot met spinazie en een gehaktbal
Pastinaakstamppot met spinazie en een gehaktbal

Witte kool bami
Witte kool bami

Geitenkaas boerenkool pompoen flammkuchen

5 personen

Ingrediënten flammkuchendeeg of je koopt kant en klaar deeg:

  • 500 g bloem
  • 300 ml water
  • 1 el olijfolie
  • Snufje zout
  • 1 zakje gist (7 g)
  • broodbakmachine

Ingrediënten flammkuchen beleg:

  • 1 flespompoen, pompoen geschild en in stukjes van 1 bij 1 cm gesneden
  • 100 g gesneden boerenkool
  • 200 ml crème fraîche
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 2 el pompoen-, zonnebloem- of pijnboompitjes
  • 2 el verse tijm

Bereiding flammkuchendeeg:

  1. Doe de helft van de bloem in de broodbakmachine.
  2. Doe het water op de bloem.
  3. Doe de andere helft van de bloem op het water.
  4. Doe in 1 hoek de olie, in de andere hoek de zout en in de andere hoek de gist.
  5. Zet de broodbakmachine op deeg.

Bereiding flammkuchen:

  1. Zet je oven op 200℃ hetelucht of 220℃ ℃ boven- en onderwarmte.
  2. Zet de waterkoker aan.
  3. Vul een pan met het water, kook hierin de pompoenblokjes in 7 min. gaar. Giet dit af.
  4. Snij nu de geitenkaas in stukjes.
  5. Rol het deeg op een flinke bakplaat uit.
  6. Verdeel de crème fraîche over het deeg met de bolle kant van de lepel.
  7. Doe de boerenkool hier overheen en druk een beetje aan.
  8. Strooi nu de pompoen, geitenkaas, de tijm en de pitjes er overheen. Dan nog wat peper en zout. Nu kan je flammkuchen de oven in.
  9. Bak deze in 20 min. gaar. Hoe de boerenkool goed in de gaten.
  10. Eet smakelijk!

Decembersoep met kip

4 personen

Ingrediënten soep:

  • 1,6 liter water
  • 160 g kip
  • 125 g in stukken gesneden witte kool
  • 2 in halve schijven gesneden winterwortel
  • 1 fijngesneden rood pepertje
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 4 naan broden
  • soeppan

Bereiding:

  1. Zet de pan op met het water. En doe de kipfilet in het water.
  2. Kook de kip in 15 min. gaar.
  3. Haal de kip uit de pan.
  4. Voeg de bouillonblokjes, de witte kool, wortel en rode peper toe. Roer goed totdat de bouillonblokjes zijn opgelost. Laat dit dan 6 min. zachtjes koken.
  5. Doe het brood in de oven.
  6. Snij de kip in stukken en voeg deze nog 2 min. toe.
  7. Serveer de soep met het naan brood in repen gesneden.

Pastinaakstamppot met spinazie en een gehaktbal

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g geschilde in stukken gesneden aardappelen
  • 400 g geschilde pastinaak in stukjes gesneden
  • 400 g bloemkoolroosjes
  • 30 g zonnebloempitten
  • 300 g gehakt
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • ½ el pittige mosterd
  • 2 gesnipperde uitjes
  • beetje bakboter
  • 200 g verse spinazie
  • pureestamper

Bereiding:

  1. Zet een droge koekepan met de zonnebloempitten op laag vuur.
  2. Kook de aardappelen in 20 min. gaar.
  3. Rooster de zonnebloempitten bruin, haal ze uit de pan.
  4. Meng door het gehakt: de Italiaanse kruiden, de mosterd en de uien.
  5. Voeg na 10 min de bloemkool en pastinaak toe.
  6. Bak nu de gehaktballen in de bakboter.
  7. Verwarm een beetje melk.
  8. Giet de aardappelen en groente af. Stamp deze met de warme melk fijn met de pureestamper.
  9. Zet het vuur laag aan en stamp nu ook de spinazie erdoor. Voeg zout en peper toe.
  10. Serveer de stamppot met de gehaktbal. Strooi de zonnebloempitten over de stamppot.

Witte kool bami

4 personen

Ingrediënten:

  • Halve witte kool in repen gesneden
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 geperste knoflooktenen
  • 400 g bami
  • 6 plakjes in repen gesneden (biologische) ontbijtspek
  • 1 groentebouillontablet
  • 1,5 tl sambal manis
  • 1 mespunt trassi
  • Ketjap manis naar smaak
  • 4 eieren
  • 1 el olijfolie
  • Eventueel kroepoek en augurken

Bereiding:

  1. Zet 2 pannen met water aan. 1 voor de bami en 1 voor de eieren.
  2. Kook de bami en eieren. Eieren moeten net niet hard zijn. Afhankelijk van je maat eieren zal dit zo’n 8 min. koken zijn.
  3. Als de bami klaar is, spoel dit af met koud water. Stop terug in de pan en roer er wat olijfolie doorheen.
  4. Als de eieren klaar zijn, laat je ze schrikken met koud water en daarna pel je ze.
  5. Verhit nu de el olijfolie in een wokpan. Zet je vuur laag en fruit hier eerst de ui, knoflook, bouillonblokje, sambal manis en trassi in. Zet dan het vuur op middelmatig. Voeg de witte kool en wat water toe. Smoor nu de witte kool gaar (zacht).
  6. Zet ondertussen een kleine koekenpan aan met wat olijfolie. Bak op laag vuur de eieren bruin. Blijf goed keren!
  7. Als de kool gaar is, voeg dan de bami en ketjap manis naar smaak toe.
  8. Serveer de witte kool bami met een ei. En eventueel kroepoek en augurken. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *