Voor november een herfst recept

November, herfst. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten. 

In de maand november zijn de seizoensgroente onder andere: knolselderij, pastinaak, pompoen, aardappel en witte kool. Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. 

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/

Pastinaaksoep met knolselderij
Pastinaaksoep met knolselderij
Stoofvlees met witte kool uit de slowcooker
Stoofvlees met witte kool uit de slowcooker
Thaise pompoensoep
Thaise pompoensoep

Pastinaaksoep met knolselderij

4 personen

Ingrediënten soep:

  • 300 g geschilde en in stukken gesneden pastinaak
  • 200 g geschilde en in stukken gesneden knolselderij
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 l water
  • 2 geschilde en in stukken gesneden aardappel
  • 2 el boter
  • eventueel stokbrood
  • soeppan
  • staafmixer

Eventueel extra, ingrediënten pastinaakchips:

  • 100 g geschilde pastinaak
  • olijfolie
  • zout
  • (herbruikbaar) bakpapier
  • bakplaat

Bereiding soep:

  1. Zet de waterkoker aan met 1 l water.
  2. Verhit de boter in de soeppan. Bak hierin de pastinaak, knolselderij, ui en knoflook op middelmatig vuur voor 3 min.
  3. Voeg het water, de bouillonblokjes en aardappel toe. Roer goed totdat de bouillonblokjes zijn opgelost. Laat dit dan 20 min. zachtjes koken.
  4. Als je wilt kun je nu de chips gaan maken. Dan is de soep iets eerder klaar, maar dat is niet erg. Die kun je nog zachtjes aan laten staan.
  5. Pureer de soep.
  6. Serveer de soep met de eventuele pastinaakchips en brood.

Bereiding pastinaakchips:

  1. Zet de oven aan op 150℃ hetelucht of 160℃ boven- en onderwarmte.
  2. Meng wat olijfolie met zout in een bakje.
  3. Snij de pastinaak in dunne plakken.
  4. Haal de plakken door de olijfolie, laat dit boven het bakje een beetje uitlekken.
  5. Leg de plakjes uit elkaar op de bakplaat. Doe deze voor 25 min. in de oven, draai tussendoor om. Hou de chips goed in de gaten, hoe dunner, hoe makkelijker ze erg bruin kunnen worden.
  6. Laat de chips, als ze bruin genoeg zijn, uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

Stoofvlees met witte kool uit de slowcooker

5 personen

Ingrediënten:

  • 2 gesnipperde uien
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 750 g riblappen in blokjes gesneden van 2-3 cm
  • 1 in stukjes gesneden rode paprika
  • 1 fijn gesneden witte kool
  • 1 tomaat in stukjes gesneden
  • 650 ml water
  • 1 el olijfolie
  • (bruin) Turks brood
  • Slowcooker en eventueel een wokpan

Bereiding:

  1. Ik heb een slowcooker met snelkookfunctie, bakfunctie, enz. Erg makkelijk. In dit recept kun je er ook voor kiezen om gewoon een losse wokpan te gebruiken in combinatie met de slowcooker.
  2. Zet je slowcooker op de bakfunctie voor 30 min. Of verwarm een koekenpan. Giet de olijfolie in de pan en bak eerst kort de uien en knoflook. Voeg dan het vlees toe en bak dit bruin. Voeg peper en zout toe.
  3. Bak nu de paprika 2 min. mee. Voeg dan de kool en tomaat toe. Bak dit ook even mee.
  4. Vul nu de slowcooker met de inhoud van de wokpan. Vul dit aan met het water. Zet de slowcooker op 6 uur high.
  5. Bak je brood af.
  6. Serveer het vlees met een stuk brood erbij.

Thaise pompoensoep 

6 personen

Ingrediënten:

  • 6 gesnipperde sjalotten
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2 kleine rode pepertjes fijn gesneden zonder zaadjes
  • 2 el citroensap
  • 1 flespompoen (de mijne is 1,15 kilo geschild en gesneden)
  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1 l water
  • 1 blik (400 ml) biologische kokosmelk
  • 1 el olijfolie
  • 1 el boter
  • soeppan
  • staafmixer
  • eventueel kroeppoek

Bereiding:

  1. Zet de waterkoker aan met 1 l water.
  2. Verhit de olie en boter in de soeppan. Bak hierin de sjalotten, knoflook en peper op middelmatig vuur voor 3 min.
  3. Voeg het water, de bouillonblokjes, pompoen, aardappel en citroensap toe. Roer goed totdat de bouillonblokjes zijn opgelost. Laat dit dan 20 min. zachtjes koken.
  4. Pureer de soep en voeg de kokosmelk toe.
  5. Serveer de soep met de eventuele kroeppoek.