Makkelijk en gezond seizoens-recept voor de maand mei

Makkelijk en gezond recept voor de maand mei. Op deze pagina heb je de keuze uit recepten met vlees, vis en vegetarisch. 

Doordat je groente en fruit van het seizoen eet, draag je bij aan het milieu. Recepten op deze pagina zijn voornamelijk producten met een score A (milieu Centraal). Deze soorten groeien vaak buiten en dichtbij. 

Daardoor minder vervoer en minder uit de kassen.


Zeekraal met spaghetti en citroen
Zeekraal met spaghetti en citroen

Broccoli-amandelsoep
Broccoli-amandelsoep

Shoarmataart met spitskool en ijsbergsla
Shoarmataart met spitskool en ijsbergsla

Andijviestamppot
Andijviestamppot

Mexicaanse maissoep met nacho's
Mexicaanse maissoep met nacho’s

Spareribs uit de slowcooker met ovenaardappelen en sla
Spareribs uit de slowcooker met ovenaardappelen en sla

Broodje pulled pork van Jackfruit met koolsalade
Broodje pulled pork van Jackfruit met koolsalade

Spinazie met aardappelen en ei
Spinazie met aardappelen en ei

Aardappels met bloemkool mimosa
Aardappels met bloemkool mimosa

Vegetarische spaghetti
Vegetarische spaghetti

Zeekraal met spaghetti en citroen

4 personen

Ingrediënten:

  • 200 g zeekraal (ligt vaak bij de vis in de supermarkt) uit Nederland of Frankrijk
  • rasp van ¾ citroen uit Argentinië of Spanje
  • 400 g spaghetti
  • 1 el bakboter
  • eventueel een scheutje witte wijn

Bereiding:

  1. Zet voldoende water op voor de spaghetti.
  2. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  3. Was de zeekraal en verwijder harde stukjes.
  4. Was de citroen met warm water en boen de schil schoon.
  5. Giet de spaghetti af, maar vang wat kookvocht op.
  6. Verwarm de boter in je hapjes- of wokpan. Bak de zeekraal kort.
  7. Als je de witte wijn wilt toevoegen kan dit nu.
  8. Voeg de spaghetti en citroenschil toe. Als je het te droog vindt, kun je wat kookvocht toevoegen.
  9. Strooi de peper royaal over de zeekraal met citroenspaghetti en serveer.

Broccoli-amandelsoep

8 personen

Ingrediënten:

  • 2 l groentebouillon
  • 1 gesnipperde ui uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • 2 courgettes uit Spanje in grove stukken
  • 1 kilo broccoli uit Frankrijk in roosjes. Schil ook de stronk en snij deze ook in grove stukken.
  • 400 g knolselderij, geschild en in grove stukken
  • 200 g gemalen amandelen
  • eventueel wat losse amandelen om te roosteren
  • eventueel Griekse yoghurt voor erbij
  • eventueel stokbrood voor erbij

Bereiding:

  1. Kook alle groenten met de bouillon in ongeveer 30 min. gaar op hoog vuur met het deksel erop.
  2. Rooster de amandelen in een droge koekenpan die je er los bij wil serveren.
  3. Haal de soeppan van en vuur en voeg de gemalen amandelen toe. Pureer de soep. Voeg peper en zout naar smaak toe.
  4. Serveer de soep met een toef yoghurt en wat geroosterde amandelen.

Shoarmataart met spitskool en ijsbergsla

4 personen

Ingrediënten:

  • 8 plakjes ontdooide bladerdeeg
  • 400 g shoarmavlees
  • 400 g gesneden spitskool uit Portugal of Spanje
  • 300 g ijsbergsla uit Nederland
  • 2 gesnipperde uien uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • 2 el olijfolie
  • knoflooksaus naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  2. Vet een bakplaat of ovenschaal in en bekleedt deze met de bladerdeeg.
  3. Zet de wok of koekenpan op middelmatig vuur en verhit de olijfolie. Fruit de ui 1 min. Voeg de shoarma toe en bak dit 3 min. Voeg als laatste de kool toe en bak dit 4 min. mee. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel het mengsel over de bladerdeeg. Nu mag het de oven in. Zet je wekker op 15 min.
  5. Dek de taart met aluminiumfolie af als de wekker gaat. Bak de taart dan nogmaals 15 min.
  6. Verdun de knoflooksaus eventueel met water.
  7. Serveer de taart met de saus en ijsbergsla.

Andijviestamppot

4 personen

Ingrediënten:

  • 1,2 kg geschilde aardappelen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk of Israël
  • 500 g gesneden andijvie uit Duitsland
  • eventueel spekjes
  • eventueel jus
  • eventueel vleesvervanger of vlees

Bereiding:

  1. Zet de aardappelen met een klein laagje water aan en wat zout.
  2. Kook de aardappelen in ongeveer 25 min. gaar.
  3. Bak eventueel de spekjes in een droge koekenpan. Bewaar het vet van de spekjes voor de jus (als je een zakje gebruikt). Als je geen jus maakt kan het vet gewoon door de stamppot.
  4. Verwarm 4 min. voordat de aardappelen gaar zijn wat melk in de magnetron.
  5. Giet de aardappelen indien nodig af. Bewaar dit vocht voor je jus. Stamp de aardappelen met de melk. Voeg de rauwe andijvie toe en als laatste de spekjes.
  6. Serveer de andijviestamppot met de eventuele jus en vlees(vervanger).

Mexicaanse maissoep met nacho’s

4 personen

Ingrediënten soep:

  • 2 gesnipperde uien uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • 1 geperste teen knoflook
  • 250 g winterwortel uit Nederland in grove stukken
  • 500 g uitgelekte mais uit blik of uit de diepvries
  • 1 in stukjes gesneden rode Spaanse peper zonder zaadjes
  • 500 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • ½ bosje koriander, steeltjes gesneden
  • 1 el komijnpoeder
  • ½ el korianderpoeder
  • ½ el paprikapoeder
  • 1 el vloeibare boter
  • 500 ml melk
  • eventueel nacho’s zie het nacho’s recept of stokbrood
  • eventueel korianderblaadjes

Ingrediënten nacho’s uit de oven:

  • 1 zak nacho’s
  • wat uitgelekte mais uit blik
  • 2 in ringen gesneden bosui uit Nederland of Duitsland
  • 2 in stukjes (zonder zaad) trostomaten uit Nederland of Israël
  • Cheddar kaas naar smaak
  • eventueel salsasaus
  • eventuel creme fraiche of zure room

Bereiding Mexicaanse maissoep:

  1. Doe de boter in een soeppan en fruit op een laag vuur de ui en knoflook.
  2. Zet de waterkoker aan.
  3. Voeg de wortel, koriandersteeltjes, komijn-, koriander- en paprikapoeder toe en roer goed. Voeg daarna de mais, het water en het bouillonblokje toe.
  4. Kook de soep eerst 10 min. op hoog vuur. Daarna 20 min. op laag vuur.
  5. Voeg de Spaanse peper en melk toe. Breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep.
  6. Serveer de Mexicaanse maissoep eventueel met de nacho’s of brood.

Bereiding nacho’s:

  1. Als je met de soep bij stap 4 bent kun je met de nacho’s beginnen.
  2. Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  3. Pak een kleine ovenschaal. Leg een laagje nacho’s op de bodem.
  4. Verdeel hier de helft van de mais, tomatenblokjes, bosui ringen en kaas overheen.
  5. Vul de schaal weer met een laagje nacho’s.
  6. Verdeel hier de rest van de mais, tomatenblokjes en bosui ringen overheen. Ook wat kaas. Maar bewaar nog wat kaas voor de laatste laag.
  7. De laatste laag nacho’s. Doe daar de laatste kaas overheen. Als je soep nog 2 min. moet koken doe je de nacho’s voor 5 min. in de oven. Het enige wat er moet gebeuren is dat de kaas smelt.

Spareribs uit de slowcooker met ovenaardappelen en sla

4 personen

Ingrediënten spareribs:

  • 1 kilo spareribs, ongekruid. Vaak bij de slager te krijgen.
  • 150 ml BBQ saus
  • 100 ml water
  • 2 gesnipperde teentjes knoflook
  • 3 el bruine suiker
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el honing
  • 1 tl paprikapoeder (eventueel de gerookte)
  • sla
  • sladressing en aanvullingen voor de sla naar smaak

Ingrediënten ovenaardappels of je koopt kant en klare:

  • 800 g schoongemaakte aardappelen met schil uit Nederland, Duitsland of Israël in blokjes/stukjes of repen gesneden
  • 2 el verse rozemarijn
  • 2 el olijfolie
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper of versgemalen peper met gedroogde knoflook

Bereiding spareribs:

  1. Doe de BBQ saus, water, knoflook, bruine basterdsuiker, ketjap manis, honing en paprikapoeder in een kom. Goed mengen.
  2. Doe de spareribs in de slowcooker en verdeel de saus hier overheen. Zet de slowcooker aan. 4 Uur op high of 8 uur op low.
  3. Als de spareribs nog 30 min. in de slowcooker moeten start je met de ovenaardappels.
  4.  
  5. Zodra de slowcooker klaar is leg je de spareribs zonder saus op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. De saus doe je in een steelvorm. Deze is nu heel vloeibaar. Die moet inkoken. Gooi er eventueel wat maïzena doorheen. Goed roeren met een garde.
  7. Verdeel wat saus over de spareribs. De rest van de saus warm houden. Deze kun je bij de spareribs serveren.
  8. Bak de spareribs nu zo’n 10 min. in de oven.
  9. Maak ondertussen de sla aan.


Bereiding aardappelen uit de oven

Broodje pulled pork van Jackfruit en koolsalade

4 personen

Ingrediënten broodje pulled pork van Jackfruit:

  • 4 broodjes
  • 2 blikken young jackfruit (560g uitlekgewicht), jackfruit uitgelekt en afgespoeld
  • 2 uitgeperste knoflooktenen
  • 1 gesnipperde ui uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • 7 el BBQ saus
  • ½ el sambal badjak
  • 1 el bruine suiker
  • 2 tl paprikapoeder (eventueel de gerookte)
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl kerriepoeder
  • 2 el zonnebloemolie
  • p.v. koolsalade ijsbergsla uit Nederland

Ingrediënten koolsalade:

  • 1/2 gesneden spitskool uit Portugal of Spanje
  • 5 gesneden waspeen wortelen uit Nederland, Israël of Spanje
  • 2 el appelazijn of witte wijnazijn
  • 10 el yoghurt
  • 2 el mosterd
  • amandelschaafsel naar smaak
  • eventueel rozijnen naar smaak

Bereiding broodje pulled pork van Jackfruit:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ℃.
  2. Trek de jackfruit uit elkaar en doe dit in een schaal. Meng de jackfruit met BBQ saus, sambal badjak, bruine suiker, paprikapoeder, uienpoeder en kerriepoeder. Breng dit op smaak met zout en peper.
  3. Zet de wok of koekenpan op middelmatig vuur en verhit de zonnebloemolie. Fruit de ui en knoflook 1 min op laag vuur. Voeg de gemarineerde jackfruit toe en zet het vuur op middelhoog. Verwarm alles voor 5 min.
  4. Verdeel dit in een ovenschaal en bak eerst 25 min op 180 ℃ boven en onderwarmte. Start nu met de koolsalade.
  5. Verander na 25 min je oven naar de hetelucht stand (graden gelijk) en voeg de broodjes toe.
  6. Zodra de broodjes klaar zijn is je pulled pork van jackfruit ook klaar.

Bereiding koolsalade:

  1. Meng de dressing van de azijn, yoghurt en mosterd in een mok.
  2. Meng de spitskool en wortelen door elkaar.
  3. Giet de dressing over de groenten en meng goed.
  4. Strooi de amandelschaafsel en eventuele rozijnen over de salade.

Spinazie met aardappelen en ei

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg geschilde en gewassen aardappelen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk of Israël
  • Beetje melk
  • 800 g verse gewassen, grof gesneden spinazie uit Nederland of Duitsland
  • 1 el vloeibare boter
  • 250 ml light kookroom
  • 4 eieren
  • geraspte kaas naar smaak
  • nootmuskaat

Bereiding:

  1. Snij de aardappelen grof en kook ze in 25 min. gaar met een beetje zout.
  2. Verhit de boter in een wokpan.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ℃.
  4. Voeg beetje bij beetje de spinazie aan de wokpan toe. Laat de spinazie slinken. Zodra dit voldoende geslonken is kan de spinazie in een vergiet. Vang wel het kookvocht op. Knijp de spinazie goed uit.
  5. Kook het opgevangen vocht in. Voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
  6. Vet een ovenschaal in.
  7. Verwarm een beetje melk. Als de aardappelen klaar zijn stamp je deze met melk. Voeg nootmuskaat naar smaak toe.
  8. Doe de aardappelpuree onderin je ovenschaal.
  9. Verdeel de spinazie hier overheen. Daarna de kookroom. Maak kuiltjes in de spinazie. En breek hier een ei in. Laat de dooier heel voor een mooi effect.
  10. Giet als laatste het kookvocht over de spinazie en strooi de kaas naar smaak over de eieren en spinazie.
  11. Nu mag de schaal voor 20-25 min. in de oven. Je ovenschotel is klaar als de eieren gestold zijn.

Aardappels met bloemkool mimosa

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg geschilde en gewassen aardappelen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk of Israël
  • beetje melk
  • 1 grote bloemkool uit Frankrijk
  • 3 el vloeibare boter
  • 2 eieren
  • 2 gesnipperde sjalotten uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • vleesvervanger of vlees
  • nootmuskaat

Bereiding:

  1. Snij de aardappelen grof en kook ze in 25 min. gaar met een beetje zout.
  2. Zet water aan voor de eieren.
  3. Snij van de bloemkool de roosjes af. Snij ook de stelen in stukjes. Net als bij broccoli is dit prima eetbaar. Was dit.
  4. Voeg de eieren aan het kokende water toe en kook deze in 10 min hard.
  5. Bak de sjalotten met 1 el boter bruin.
  6. Zet nu de bloemkool op met een beetje water. Kook deze op middelmatig vuur in 10-15 min. gaar.
  7. Zodra de eieren klaar zijn laat je ze schrikken in koud water. Pel ze en snij de eieren in kleine stukjes.
  8. Bak je vleesvervanger of vlees met 2 el vloeibare boter.
  9. Verwarm een beetje melk. Als de aardappelen klaar zijn stamp je deze met melk. Voeg nootmuskaat en peper naar smaak toe.
  10. Giet de bloemkool af en doe het deksel weer op je pan.
  11. Meng het eierkruim met de sjalotten en wat nootmuskaat.
  12. Schep nu het vlees, de aardappelpuree en de bloemkool op een bord. Verdeel wat mimosa over de bloemkool.

Vegetarische spaghetti

8 personen

Ingrediënten:

  • 800 g (volkoren) spaghetti
  • 3 in kleine stukjes gesneden stengels bleekselderij uit Nederland, Israël of Spanje
  • 1 flinke of 2 kleine broccoli uit Frankrijk
  • 2 geschilde en in kleine stukjes gesneden winterwortel uit Nederland
  • 2 gesnipperde uiten uit Nederland, Australië, Chili of Nieuw-Zeeland
  • 4 uitgeperste teentjes of 3 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn of 1 el gedroogde rozemarijn
  • 1 fles passata
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden of 6 el verse gesneden Italiaanse kruiden
  • 2 el olijfolie
  • 320 g zonnebloempitten
  • Parmezaanse kaas naar smaak

Bereiding:

  1. Snij de roosjes van de broccoli en schil gedeelten van de stengel. Snij deze stengel in stukjes. Was dit allemaal
  2. Zet een pan met dikke bodem op laag vuur aan. Voeg de olijfolie toe.
  3. Voeg zodra dit warm is de rozemarijn toe. Laat dit 1 min. zachtjes bakken.
  4. Bak 3 min, op laag vuur, de ui en knoflook mee. Zet het vuur wat hoger en voeg dan de bleekselderij, broccoli, winterwortel, verse of gedroogde Italiaanse kruiden, passata en tomatenblokjes toe. Breng op smaak met peper en zout. Laat dit op laag vuur minimaal 1 uur stoven.
  5. Rooster de zonnebloempitten op laag vuur in een droge koekepan.
  6. Zet een pan met ruim water op voor de spaghetti.
  7. Kook de spaghetti. Giet deze af als deze gaar is en voeg wat olijfolie aan de spaghetti toe.
  8. Serveer de spaghetti met de saus, zonnebloempitten en eventueel wat Parmezaanse kaas.