Oktober gemakkelijk eten. Gezonde en seizoensgebonden recepten

De maand oktober is voor mij echt de pompoen maand. Op deze pagina lekkere, makkelijke en gezonde recepten. 

In de maand oktober zijn de seizoensgroente onder andere: andijvie, pompoen, pastinaak en wortel. Met deze groente staan er sowieso recepten op deze pagina. Zoek wat lekkers uit!

De seizoensgroenten zijn goedkoper, beter voor het milieu en lekker! Ik verzamel op de pagina verschillende recepten: vegetarisch, vlees of vis. Met de slowcooker kook ik ook graag, steeds meer zelfs.

Op de website staan ook recepten die je het hele jaar kunt eten. Recepten voor het hele jaar

Waarom seizoensgroenten? Zie hiervoor https://www.milieucentraal.nl/eten-en-drinken/milieubewust-eten/groente-en-fruit/

Wie maakt deze website? Zie hiervoor https://seizoenig.nl/over-seizoenig/

Pasta bolognese uit de slowcooker
Pasta bolognese uit de slowcooker
Pitabroodjes met andijvie en gehakt
Pitabroodjes met andijvie en gehakt
Pastinaak Jackfruit stamppot
Pastinaak Jackfruit stamppot
Oktober Ovenschotel
Oktober Ovenschotel
Stamppot met geitenkaas en walnoten
Stamppot met geitenkaas en walnoten
Pastinaak met aardappelen en vis
Pastinaak met aardappelen en vis
Frittata met pompoen en spinazie
Frittata met pompoen en spinazie
Pasta met spinaziepesto
Pasta met spinaziepesto

Pasta bolognese uit de slowcooker

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 grote gele ui of 2 kleine uien gesnipperd
  • 3 geperste tenen knoflook
  • 2 kleine wortelen of 1 winterwortel in stukjes gesneden
  • 1 stengel bleekselderij gesneden
  • 500 g (biologisch) gehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tl gedroogde oregano
  • blik 400 g tomatenblokjes in blik
  • 250 g cherrytomaten
  • 750 ml gezeefde tomaten
  • 80 g pipe rigato of andere grote pasta
  • 1 el olijfolie
  • geraspte Parmezaanse kaas naar smaak
  • slowcooker

Bereiding:

  1. Ik heb een slowcooker met snelkookfunctie, bakfunctie, enz. Erg makkelijk. In dit recept kun je er ook voor kiezen om gewoon een losse wokpan te gebruiken in combinatie met de slowcooker.
  2. Zet je slowcooker op de bakfunctie voor 15 min. Of verwarm een wokpan. Doe de olijfolie in de pan in de pan en bak de ui, knoflook, wortel en bleekselderij zacht in zo’n 3 min. Voeg dan het gehakt, oregano en de laurierbladeren toe. Bak alles tot het gehakt bruin is. Zet de slowcooker/wokpan uit. Roerde gezeefde tomaten en tomatenblokjes door de groente en het vlees.
  3. Als je een wokpan gebruikt hebt, doe je nu de helft van de saus in de slowcooker. Alles met de slowcooker gedaan? Haal dan de helft van de saus uit de slowcooker. Voeg de helft van de tomaten toe. Doe vervolgens de pasta in de pan, let op de pasta mag de rand van de slowcooker niet raken, anders brandt de pasta aan. Doe nu de andere helft van de tomaten en saus in de slowcooker. Zet deze op low voor 2 uur.
  4. Verwijder de 2 laurierbladeren. Serveer de pasta bolognese met vers gemalen peper en geraspte Parmezaanse kaas.

Pitabroodjes met andijvie en gehakt

4 personen

Ingrediënten:

  • 250 g gesneden andijvie
  • 150 g diepvriesdoperwten
  • 12 cherrytomaten
  • 1 gele ui of 2 kleine uien gesnipperd
  • 1 grote geperste teen knoflook
  • 250 g gehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 tl korianderzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • 1 el olijfolie
  • 8 pitabroodjes

Bereiding:

  1. Verhit de olijfolie in de koeken- of wokpan. Bak hierin de ui en knoflook op middelmatig vuur zo’n 3 min. Voeg het gehakt toe en bak dit bruin.
  2. Nu kunnen de doperwten, tomatenpuree, korianderzaad, komijnzaad, peper en zout bij het gehaktmengsel. Zet het vuur zachter en laat dit 5 min zachtjes bakken.
  3. Snij ondertussen de tomaatjes in vieren en verwarm de pitabroodjes.
  4. Vul nu de broodjes. Eerst andijvie met 2 halve tomaatjes, dan gehakt en als laatste nog wat andijvie met een half tomaatje.

Pastinaak Jackfruit stamppot

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg geschilde en in stukken gesneden kruimige aardappels
  • 500 g geschilde en in stukken van 3 cm gesneden pastinaak
  • 700 g gewassen of geschilde en in stukken van 3 cm gesneden wortelen
  • 2 gele uien of 3 witte uien
  • 50 ml kookroom
  • 1 el roomboter
  • 1 blik Jackfruit
  • balsamicoazijn
  • 1 el olijfolie
  • soep-/stamppotpan

Bereiding:

  1. Zet de aardappelen met zout en water op. Zorg dat de aardappels niet onder water staan, net niet. Breng dit aan de kook.
  2. Doe de jackfruit in een vergiet, spoel dit af. Snij de harde binnenkant in stukjes en de zachte kant grof.
  3. Als het water van de aardappelen kookt, voeg je de pastinaak, wortelen en jackfruit toe. Laat dit 20 min. zachtjes koken. Kijk de laatste 5 min. Als er teveel vocht opzit, laat het dan de laatste min. zonder deksel koken.
  4. Snij ondertussen de uien in ringen. Zet een koekenpan op het vuur, verwarm de olie. Doe dan de ui in de koekenpan en overgiet dit met balsamicoazijn. Bak de uien tot ze zacht zijn. Strooi versgemalen peper over de uien.
  5. De stamppot is bijna klaar. Ga stampen, voeg boter en kookroom toe tijdens het stampen.
  6. Serveer de pastinaak jackfruit stamppot met de uien erbij of erdoorheen.

Oktober ovenschotel

4 personen

Ingrediënten:

  • 1 kg voorgekookte aardappelschijfjes
  • 90 g spek gesneden
  • 175 g gesneden spitskool
  • 1 in ringen en gewassen prei
  • 1 fijngesneden paprika (of zoals in mijn geval 2 verschillende kleuren halve paprika’s)
  • 1 gesnipperde ui
  • blik 400 g tomatenblokjes in blik
  • 2 geperste tenen knoflook
  • 2,5 el verse of 1 el gedroogde el basilicum
  • 1 el verse of 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el verse of 2 tl gedroogde oregano
  • ½ el gedroogde marjoraan
  • 100 g kaas
  • ovenschaal

Bereiding:

  1. Zet je oven op 175℃ hetelucht of 200℃ boven- en onderwarmte.
  2. Vet je ovenschaal niet in, je kunt deze direct vullen. Begin met de aardappelschijfjes en spek. Hussel dit door elkaar.
  3. Vul een schaaltje met de tomatenblokjes en de kruiden. Meng dit door elkaar. Doe de helft hiervan op de aardappelschijfjes met spek.
  4. Voeg daarna de spitskool, prei, paprika en ui toe. Verdeel nu de knoflook en wat peper over de groente. Nu kan de andere helft van de tomatenblokjes over de groente. Als laatste gaat de kaas als topping op de oktober ovenschotel.
  5. Zet de ovenschotel voor 35 min. in de oven. Controleer de aardappelen. Als deze gaar zijn is je ovenschotel klaar. Eet smakelijk!

Stamppot met geitenkaas en walnoten

4 personen

Ingrediënten:

  • 925 g geschilde zoete aardappelen in kleine stukken gesneden
  • 300 g geschilde kruimige aardappelen in kleine stukken gesneden
  • 1 kg in ringen gesneden (ook het groen) en gewassen prei
  • 1 el olijfolie
  • 125 g zachte geitenkaas
  • 50 g gepelde walnoten
  • 2 tl Euroma Hollandse kruiden Groenten of 1 teen knoflook met 1 tl mosterdzaad + 0,5 tl kurkuma + 0,5 tl korianderzaad en een 0,5 laurierblad

Bereiding:

  1. Kook de aardappelen in een grote pan met een klein laagje water in 20 min. gaar.
  2. Snij ondertussen de geitenkaas in stukjes en hak de walnoten in vieren.
  3. Zet een koekenpan met olie aan. Bak hier de kruiden eerst even op middelhoog vuur. Voeg dan de prei toe. Bak deze 5 min in de kruidige olie.
  4. Als de aardappelen gaar zijn, giet deze dan af. Stamp ze fijn. Zet het vuur uit. Voeg dan de prei en de helft van de geitenkaas toe.
  5. Schep de stamppot op en bestrooi met de rest van de geitenkaas en de walnoten.

Pastinaak met aardappelen en vis

4 personen

Ingrediënten:

  • 800 g schoongemaakte aardappelen met schil
  • 800 g pastinaak schoongemaakt en in grove stukken gesneden
  • 200 ml melk
  • wat boter
  • stamper
  • 4 stukjes vis
  • eventueel 2 gepelde tenen knoflook
  • bakboter of olijfolie
  • eventueel 1 citroen

Bereiding:

  1. Doe de aardappelen met een klein laagje water even op de maximale stand in de magnetron. Laat ze 1 min. staan.
  2. Zet een pan met daarin de pastinaak en een klein laagje water op. Voeg eventueel de hele tenen knoflook toe. Kook ze in ongeveer 15 min. gaar.
  3. Zet nu een koekenpan op met boter of olijfolie. Bak hierin de aardappelen bruin. Breng ze op smaak met peper en zout.
  4. Bak ondertussen ook de vis.
  5. Verwarm de melk.
  6. Als de pastinaak gaar is ga je stampen. Voeg scheutje voor scheutje de warme melk toe. Als de puree smeuïg genoeg is, stop je met het toevoegen van de melk. Je kunt nog wat boter toevoegen om de puree nog smeuïger te maken. Breng de puree nu op smaak met peper en zout.
  7. Schep de aardappelen, puree en de vis op een bord. Serveer eventueel citroen voor over de vis.

Frittata met pompoen en spinazie

4 personen

Ingrediënten:

  • 500 g gesneden pompoen. Dit kan een flespompoen of een muskaatpompoen zijn
  • 400 g verse spinazie
  • 1 grof gesneden grote rode ui of 2 kleine rode uien
  • 800 g minikrieltjes
  • 6 eieren
  • 150 g feta in blokjes gesneden
  • 1 el olijfolie
  • ovenschaal
  • wokpan

Bereiding:

  1. Zet je oven op 175℃ hetelucht of 200℃ boven- en onderwarmte.
  2. Verhit de olijfolie in de wokpan. Bak de pompoenblokjes 5 min. Voeg dan de spinazie in gedeeltes toe. Als de spinazie geslonken is en het vocht verdampt is, voeg je de ui toe. Zet het vuur uit.
  3. Vet de ovenschaal in. Klop de eieren los met peper en zout.
  4. Doe de krieltjes in de ovenschaal, daarna het pompoen- spinaziemengsel. Giet vervolgens het eimengsel over de groente en aardappels. Als laatste kun je de feta over de schotel verdelen.
  5. Bak alles in 30 min bruin en gaar.

Pasta met spinaziepesto

4 personen

Ingrediënten:

  • 400 g (volkoren) penne of andere pasta
  • 3 tenen geperste knoflook
  • 500 g verse spinazie
  • 75 g ongezouten cashewnoten + eventueel extra voor de salade
  • 12 in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes
  • eventueel champignons in plakjes gesneden
  • 1 el citroensap
  • 7 el (extra vergine) olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl honing
  • 0,5 tl mosterd

Bereiding:

  1. Zet het water op voor de pasta.
  2. Maak nu de pesto. Dit kan in een vijzel (het lekkerst), maar kan ook in de keukenmachine. Meng voor de pesto 125 g spinazie, 75 g cashewnoten, 3 el olijfolie en 1 el citroensap.
  3. Kook nu de pasta.
  4. Zet nu een pan op met 1 el olijfolie. Zet het vuur laag en bak hier 2 tenen knoflook in. Als je champignons in je gerecht verwerkt, voeg die dan toe als de knoflook begint te geuren. Voeg sowieso de 10 gesneden zongedroogde tomaatjes toe.
  5. Maak van de resterende spinazie een salade erbij. Maak de dressing door eerst de dressing te mengen. Meng voor de dressing 3 el extra verge olijfolie, de balsamicoazijn, de honing en de mosterd.
  6. Doe de spinazie in een saladekom, voeg 2 gesneden zongedroogde tomaatjes toe. Meng als laatste de dressing door de salade. Voeg eventueel nog wat in stukjes gesneden cashewnoten toe.
  7. De pasta zal nu klaar zijn. Meng dan nu de pasta met de zongedroogde tomaatjes, eventueel de champignons en de spinaziepesto.
  8. Serveer de complete maaltijd. Eet smakelijk!